Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenské v případě opětovné dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

mám dotaz po pracovní neschopnosti od 1.8.2014 do 31.7.2015 mi byl od 31.7.2015 přiznán inval. důchod 1. stupně Nastoupil jsem 3.8.2015 do zaměstnání a od 11.12.2015 jsem opět v pracovní neschopnost. Odpracoval jsem tedy 132 dní a nesplnil jsem tedy dobu 190 dní nutnou k tomu, aby se mi ke stávající dočasné pracovní neschopnosti nepřičítala neschopnost předchozí.

Mám nárok na náhradu mzdy a nemocenskou? Jak mám postupovat když zdravotní stav zatím nedovolí nastoupit do zaměstnání?

S pozdravem

 

pavelj

Odpověď:

Dobrý den,

na Váš případ dopadá § 26 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění, který stanoví, že pokud mezi dvěma dočasnými pracovními neschopnostmi neuplynulo alespoň 190 dní, tak se nová doba výplaty nemocenského krátí o takový počet dní, po které byla v průběhu posledních 380 dní přiznána dočasná pracovní neschopnost.

Pokud uvedené aplikujeme na Váš konkrétní případ, tak vidíme, že za posledních 380 dní před vznikem aktuální dočasné pracovní neschopnosti jste byl uznán dočasně práce neschopným po 248 dní a 132 dní jste odpracoval. Od plné doby výplaty nemocenského 380 dní se Vám tak odečte 248 dní a Vaše zkrácená doba výplaty nemocenského bude činit 132 dní.

Nárok na výplatu nemocenského tedy máte, ale bude Vám vypláceno 132 dní místo 380 dní. Po uplynutí této zkrácené doby výplaty nemocenského můžete požádat o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby, k tomu více zde.

Co se týká náhrady mzdy dle § 192 zákoníku práce vyplácené zaměstnavatelem v době trvání 4. až 14. dne dočasné pracovní neschopnosti, tak zde není krácení z důvodu předešlé dočasné pracovní neschopnosti zakotveno a náhrada mzdy Vám náleží po celou dobu jedenácti dní.

Máte tedy nárok jak na náhradu mzdy tak na nemocenské, které Vám bude vypláceno, alespoň po prvních 132 dní nové dočasné pracovní neschopnosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS