Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nová žádost o invalidní důchod

Dobrý den,

mám prosím dotaz.

Když mi nebylo vyhověno u invalidního důchodu v námitce nyní v březnu, mohu dle vás podat nyní novou žádost o invalidní důchod ? Není zde nějaká lhůta? Jde o to, že jsem zcela bez příjmu, což si říkám, že nemůže být pravda, aby mne nejen živila moje mami v důchodu.

Jak jsem popisoval ve svém příběhu, jsem nyní evidován na Úřadu práce jako uchazeč, jelikož za mě ÚP hradí povinné pojistné. ÚP je však ze mne "nervózní" jelikož ví, že mi v mém zdravotním stavu nenajdou práci...

 


FN

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vaše žádost o invalidní důchod byla zamítnuta, můžete podat opětovnou žádost kdykoli znovu. Je vhodné jej konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, který může v lékařské zprávě (posudku) potvrdit Váš setrvalý nebo zhoršující se zdravotní stav a tím tak napomoci k získání invalidního důchodu.

Po sepsání žádosti posoudí zdravotní stav a pracovní schopnost posudkový lékař správy sociálního zabezpečení a žádost spolu s posudkem tohoto lékaře je pak předána ČSSZ k rozhodnutí. Posudkový lékař si pro účely posouzení sám vyžádá lékařskou dokumentaci od Vašich lékařů nebo může provést vyšetření sám. Avšak i Vy sám můžete společně s žádostí nebo později dodat lékařské zprávy, či jinou související dokumentaci, kterou považujete v souvislosti s posuzováním zdravotního stavu za důležitou.

Dalším možným řešením je se obrátit na soud se správní žalobou. Tu je nutné podat do dvou měsíců od rozhodnutí o námitkách (od doručení písemného vyhotovení rozhodnutí). Podání námitek je nezbytným předpokladem, aby se věcí mohl zabývat soud v rámci uplatněné správní žaloby. V případě žaloby bude však již téměř nezbytná právní moc advokáta. 

Více informací je také možné dohledat zde nebo přímo na stránkách ČSSZ.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

14.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS