Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Obnova podpůrčí doby

Dobrý den,

jsem kvůli výhřezu plotýnky v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Můj stav se nyní hodně zlepšil, uvažuju, že se vrátím zpět do práce, ale nedokážu odhadnout, jak budu snášet celodenní sezení u PC a zda se mi nevrátí opět velké bolesti páteře. Mám dotaz - zda mi při případném návratu do pracovní neschopnosti začíná opět běžet roční podpůrčí doba po kterou mohu dostávat nemocenské dávky, nebo je to podmíněno odpracováním určité doby? Ptám se, abych věděla s čím mám počítat.

Děkuji vám za odpověď.

rybníkářka

Odpověď:

Dobrý den,

Podle zákona o nemocenském pojištění trvá podpůrčí doba maximálně 380 kalendářních dnů. Podpůrčí dobou je doba, po kterou má být vypláceno nemocenské.

Dle ustanovení §26 odst.2 zákona o nemocenském pojištění se započítávají do podpůrčí doby i doby předchozích dočasných pracovních neschopností. Toto neplatí v případe kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

Ze zákona tedy vyplývá, že nárok na čerpání další plné podpůrčí doby vzniká až po 190 kalendářních dnech nepřetržité pojištěné činnosti (zaměstnání) od doby skončení poslední pracovní neschopnosti.

Pokud neodpracujete 190 kalendářních dnů, tak vám bude náležet nárok na čerpání podpůrčí doby o tolik dní, kolik jste odpracovala. Nárok na nemocenskou se bude krátit z plných 380 dní o každý den, za který jste byla za posledních 380 dnů dočasně práce neschopná.

Pro snazší pochopení, pokud by jste nastoupila do práce a třeba by jste odpracovala 100 dnů, následně by jste měla nárok na nemocenskou po dobu 100 dnů, jelikož za posledních 380 kalendářních dnů by jste byla práce neschopná po dobu 280 dnů, které by se vám tak odčítali z celkové doby nároku na nemocenskou.

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS