Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

onkologický pacient

Dobrý den,

čtyři měsíce jsem onkologický pacient, mám léčbu chemo na půl roku, bioléčbu, ozařování a hormonální na pět let. Podala jsem žádost na inv. důchod, byl však posuzován můj stav před diagnosou, pokles o 20%, jsem prý schopna pracovat, ale to přeci není pravda!

Na rakovinu mi posudková lékařka napsala, že mám žádat až po aktivní léčbě. Kdy tedy mám žádat, když od příštího týdne budu mít chemo, do práce nemohu, nyní jsem na ÚP. Co do té doby, když nejsem schopna si zajistit finanční prostředky? Musím mít dlouhodobý nepříznivý stav, nebo se dá předpokládat - což u mne se logicky dá. Když podám odvolání, opět posoudí jen můj stav před rakovinou. Jak podat žádost na diagnosu CA, když posudková lékařka hodnotí něco úplně jiného?

Proč mi nezamítla důchod na CA, že nesplňuji podmínky, abych se mohla odvolat?

Děkuji

DAGBER

Odpověď:

Dobrý den,

definici dlouhodobě nepříznivého stavu nalezneme v § 26 zákona o důchodovém pojištění (viz zde), za dlouhodobě nepříznivý lze předpokládat i takový stav u nějž lze předpokládat, že bude trvat déle než jeden rok, což na základě uvedeného dopadá i na Váš případ. Není tedy nutné, aby Vaše nemoc trvale jeden rok, aby byla posuzovatelná v řízení o invalidním důchodě, dostačuje pokud je pravděpodobné, že Váš nepříznivý zdravotní stav způsobený touto nemocí bude trvat déle než jeden rok.

Podejte tedy novou žádost, v níž výslovně požádejte i o zhodnocení toho, jaký vliv má onkologické onemocnění na Vaši pracovní schopnost.

V případě, že lékařka rozhodne stejně, podejte odvolání, postup naleznete (zde).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS