Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakovaná dočasná pracovní neschopnost - IVF

Dobrý den,

chci se zeptat. Od 12.2.2017 jsem na dlouhodobé pracovní neschopnosti po těžké gynekologické operaci a nemoci. Z toho důvodu řeším neplodnost a chci otěhotnět. Podstupovaly jsem kromě operace i lázně a 2x nezdařené ivf. V lednu 2018, už musím nastoupit do práce, ale mám v plánu další ivf, t.j. další pracovní neschopnost v dubnu., na maximální dobu 3mesice. Poté pokud by ivf zas nevyšlo tak do práce na 3mesice a pak znovu pn 3mesice. Tak pořád dokola, až dokud neotěhotním. A můj dotaz směřuje k tomu. Jestli mám nárok po necelém roce pn na další pracovní neschopnost, jak jsem se zmínila výše...t.j. 3mesice pracovní činnost, 3mesice pn v průběhu celé doby. A další dotaz pokud bych za celý rok s přestávkami (3,měsíce pn,3 měsíce práce atd...) odpracovala 190dni,mela bych narok na další rok on 380 dní? Děkuji.

J

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká podpůrčí doby v případě dočasné pracovní neschopnosti (dále jen DPN). Ta je upravena zákonem o nemocenském pojištění.

Podpůrčí doba je dobou, po kterou náleží dočasně práce neschopnému nemocenská dávka. Začíná běžet 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti (dále jen DPN) a trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku DPN. Do doby 380 kalendářních dní se započítávají i předchozí DPN. Znamená to tedy, že až pokud vyčerpáte 380 kalendářních dnů, zanikne Vám nárok na nemocenské. 

Je ale třeba rozlišit pojmy - dočasná pracovní neschopnost a nemocenské. Nemocenské je dávkou, která se nemocnému vyplácí po výše uvedenou podpůrčí dobu. Přičemž dočasná pracovní neschopnost je dobou, po kterou se zaměstnanec z důvodu nepříznivého zdravotního stavu nenachází v zaměstnání. Jedná se tak o dva odlišné pojmy. Zaměstnanec může být na DPN i po uplynutí podpůrčí doby, jelikož ta se váže pouze na výplatu nemocenských dávek. 

V případě, že si odpracuje nepřetržitě alespoň 190 kalendářních dnů, dojde ke vzniku nové podpůrčí doby. Nemocenské by tak opět náleželo až po max. dobu 380 dní. 

Pokud byste odpracovala méně než 190 dnů, tedy jen uváděné 3 měsíce, podpůrčí doba by se krátila. Novou podpůrčí dobu zjistíte vždy tak, že si spočítáte, kolik dní z posledních 380 kalendářních dní Vám bylo poskytováno nemocenské. Tyto dny odečtete od 380 a získáte tak počet dní, po které Vám bude dávka opětovně poskytována. V podstatě je to tak, že počet odpracovaných dní odpovídá počtu dní, po které bude opětovně poskytována dávka. Znamená to tedy, že pokud budete vždy 3 měsíce pracovat a 3 měsíce čerpat DPN, mělo by Vám to vyjít tak, že Vám dávka bude vyplácena po celé 3 měsíce trvání DPN, v závislosti na počtu kalendářních dní v daných měsících.   

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že nárok na nemocenské Vám po odpracovaných 3 měsících vznikne, a to v délce zhruba 90 dní. V případě, že byste nepřetržitě odpracovala 190 dní, pak by se podpůrčí doba obnovila v plné výši (380 dní).  

Pokud byste ale 190 dní odpracovala s přestávkami, jak uvádíte, neměla byste nárok na 380 dní nemocenské. Oněch 190 dní je třeba odpracovat nepřetržitě, tudíž bez přestávek.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

29.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS