Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Organická porucha

Dobrý den, lze pobírat invalidní důchod na organickou poruchu osobnosti a lehkou mentalní retardaci a v jakém stupni? Za odpověď děkuji.

tony145

Odpověď:

Dobrý den,

v týmu Férové nemocnice nejsou lékaři, a tak nejsme schopni posoudit závažnost vaší diagnózy. To může pouze lékař na základě osobní a komplexní prohlídky pacienta.

Obecně dochází k invaliditě v případě, kdy pracovní schopnost klesne pod vlivem dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pod určitou stanovenou hranici. Podle míry poklesu pak rozeznáváme tři stupně invalidity (nejnižší první stupeň u poklesu pracovní schopnosti o 35 %, nejtěžší postižení pak značí třetí stupeň invalidity s více než 70 % ztrátou pracovní schopnosti). Pro další informace odkazujeme na web České správy sociálního zabezpečení, která tuto agendu spravuje.

Žádost o přiznání invalidity se podává okresní správě sociálního zabezpečení, kde vám poskytnou i další informace. Při posuzování vaší žádosti pak váš zdravotní stav přezkoumá posudkový lékař, podle jehož odborného stanoviska okresní správa sociálního zabezpečení rozhodne o vaší žádosti. Lékař přitom vychází z vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS