Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Periodické prohlídky zaměstnance

Dobrý den, dovolte mi dotaz:


Zaměstnavatel nařizuje svým zaměstnancům periodické prohlídky. Určí do jakého data si ji mají zabezpečit. Smluvní lékař si ale vyžádá prohlídku u specialisty, kde jsou dlouhé objednací lhůty a zaměstnanec si do určeného data posudek nestihne zajistit. Zaměstnavatel pak zaměstnance nevpustí do práce, a nutí si vzít neplacené volno a sníží mu odměny apod. Prosím, je jednání zaměstnavatele zákonné? Neměl by zabezpečit zaměstnancům i prohlídky u specialistů (oční, ušní...)? Může nařídit neplacené volno, i když si zaměstnanec chce vzít dovolenou?

Děkuji za odpověď

Jitule

Odpověď:

Dobrý den,

 

každý zaměstnavatel je povinen pro výkon práce na svých pracovištích, nestanoví-li zákon něco jiného, uzavřít smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb s poskytovatelem v oboru všeobecné praktické či pracovní lékařství. Smluvní lékař následně provede prohlídku, která se odvíjí od kategorie práce, do které je zaměstnanec přiřazen. V případě rizikových kategorií, kde existuje např. riziko ohrožení zdraví, může smluvní lékař poslat zaměstnance na vyšetření i ke specialistovi.

 

Podrobit se pracovnělékařské prohlídce je povinností zaměstnance, která souvisí se zajištěním bezpečnosti a ochrany zdraví. Jelikož je zaměstnavatel odpovědný za dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti a tudíž i za zajištění pracovnělékařských prohlídek, nesmí proto připustit, aby zaměstnanec vykonával práci bez příslušné prohlídky. Důvodem je, že bez platné prohlídky by se mohlo stát, že výkon práce by neodpovídal zdravotním možnostem a schopnostem zaměstnance a mohlo by dojít k jeho úrazu, za což by mohl zaměstnavatel dostat pokutu až v řádech milionů korun.

 

Povinností zaměstnavatel je tedy nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práci, ke které není zdravotně způsobilý dle lékařského posudku. V případě nepodstoupení lékařské prohlídky by mohlo dojít až ke skončení pracovního poměru či k snížení prémií z důvodu porušení pracovní kázně.

 

Co se týče pro Vás klíčové otázky, zda Vám může zaměstnavatel nařídit neplacené volno, zde je otázka poměrně komplikovaná a záleží na dalších informacích, které ve Vašem dotazu nejsou obsaženy. Pro zodpovězení otázky je důležité, že ze zákona o specifických zdravotních službách vyplývá, že zaměstnavatel Vás může na periodickou lékařskou prohlídku vyslat 90 dní před skončením platnosti předchozího posudku (viz zde) a dále, že specialista má na vydání posudku 10 pracovních dní od doby, kdy obdržel žádost a potřebné podklady (viz zde).

 

Mohu tak nastat různé situace

 

1) zaměstnavatel Vás na prohlídku poslal pozdě (např. méně než 20 pracovních dní před koncem platnosti původního posudku) lékaři pak i za dodržení lhůty pro vydání posudků mohou vydat nový posudek až po pozbytí platnosti posudku předchozího. V tomto případě způsobil mezeru mezi posudky zaměstnavatel a dle § 208 zákoníku práce se bude jednat o překážku na straně zaměstnavatele a Vám bude náležet náhrada průměrného výdělku.

 

2) zaměstnavatel Vás na prohlídku poslal včas, ale lékaři nedodrželi lhůty. V tomto případě způsobili mezeru mezi posudky lékaři a nelze tak překážku v práci přičítat zaměstnavateli. Zaměstnavatel Vám tak nemůže přidělovat práci a Vám nenáleží odměna, v tomto případě se můžete ušlého zisku domáhat na lékaři, který nesplnil svou zákonnou povinnost.

 

3) zaměstnavatel Vás na prohlídku poslal včas, ale vy jste na ní dorazil se zpožděním a z tohoto důvodu se nestihlo vydat nový posudek, tak aby navazoval na starý. V tomto případě způsobil mezeru mezi posudky zaměstnanec a nelze tak překážku v práci přičítat zaměstnavateli. V tomto případě Vám nenáleží náhrada výdělku a nemůžete se jí domáhat ani po lékařích.

 

Ani v jednom případě není dán výpovědní důvod, protože do vydání posudku není jasné, zda jste nepozbyl zdravotní způsobilost k práci dlouhodobě.

Co se týče otázky, zda Vám zaměstnavatel musí dovolit čerpat dovolenou místo neplaceného volna, tak zde bohužel záleží na zaměstnavateli, zda Vám dovolenou povolí čerpat.

Otázka řešená ve Vašem dotaze je poměrně komplikovaná a proto, odkazujeme na odborný článek, který se jí blíže věnuje, viz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

24.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS