Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení zdavotní způsobilosti na řidičský průkaz

Dobrý den,
nedávno jsem přišel vlivem úrazu o jedno oko. Vlasnil jsem řidičský průkaz a praktický lékař dal ihned podnět k jeho pozastavení platnosti. Druhé oko mám vpořádku, pouze na čtení nosím brýle o síle 1,5 dioptrie. Jiné zdravotní omezení nemám. ŘP slouží poze mé vlastní obslužnosti. Kde a u koho bych mohl revidovat rozhodnutí lékaře ohledně pozastavení platnosti ŘP? Mohu zažádat o ŘP s omezením? Jsou někde zakotveny podmínky zdravotní způsobilosti, dle kterých se lékař rozhoduje o udělení způsobilosti řidiče?

Děkuji za odpověď

MIKI

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel, posouzení Vašeho zdravotního stavu a schopnosti řídit je bezpodmínečně nutné, aby lékař usoudil, že jste způsobilý být plnohodnotným účastníkem silničního provozu. Pokud se změnil Váš zdravotní stav a lékař usoudil, že nejste zdravotně způsobilý k výkonu činnosti, v souladu se zákonem č. 373/2001 Sb., § 45 odst. 1, mu náležela povinnost tuto skutečnost neprodleně ohlásit.

Stanovení zdravotní způsobilosti upravuje vyhláška č. 277/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 72/2011 Sb. Ve Vašem případě se pak jedná konkrétně o případ uvedený v příloze 3 k uvedené vyhlášce, čl. 1, odst. 1, písm. c), tedy o vyloučení z důvodu úplné funkční ztráty zraku na jednom oku, pokud tento stav trvá méně než 6 měsíců. Jakmile tedy uběhne lhůta 6 měsíců od úrazu, můžete požádat svého lékaře o vydání nového lékařského posudku.

Pokud s posudkem i přesto zásadně nesouhlasíte, dle § 46 zák. č. 373/2001 Sb., můžete do 10 dnů od předání posudku můžete podat písemnou stížnost k rukám Vašeho lékaře. Z vážných důvodů však lze tuto lhůtu prominout. Lékař může stížnosti vyhovět, následně posudek zrušit a vydat nový. Pokud stížnosti vyhovět odmítá, má povinnost tento podnět předat v případě posudku o zdravotní způsobilosti do 10 dnů od doručení stížnosti, v ostatních případech pak do 30 dnů, příslušnému správnímu orgánu, který následně případ přezkoumá a napadený rozsudek do 30 dnů od doručení spisu potvrdí, zruší a vrátí zpět lékaři k novému posouzení, nebo pouze zruší.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS