Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost oznámit zaměstnavateli dočasnou pracovní neschopnost

Dobrý den.
Jsem po pracovním úrazu a okresní správa mi prodloužila podpůrčí dobu o tři měsíce.Musím (jsem povinen) toto prodloužení nahlásit zaměstnavateli?Ten mi tvrdí,že je to má povinnost.Musím hlásit i pokud mi okresní správa sociálního zebzpečení podpůrčí dobu neprodlouží nebo o prodloužení nepožádám?
Děkuji.

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

ano, máte povinnost oznámit prodloužení podpůrčí doby zaměstnavateli. Jedná se o tzv. důležitou osobní překážku v práci dle ustanovení § 191 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, které přímo odkazuje na § 26 a násl. zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (podpůrčí doba u nemocenského, vyplácení nemocenského po uplynutí podpůrčí doby). Zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance, tzn. není třeba zvláštní žádosti, neboť postačí prokázání dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud Vám okresní správa sociálního zabezpečení podpůrčí dobu neprodlouží, jste povinen nastoupit zpět do zaměstnání. Zaměstnavatel je v takovém případě povinen přidělovat práci a zaměstnanec ji musí osobně vykonávat dle § 38 odst. 1 písm. a zákoníku práce. V případě, že se nedomluvíte se zaměstnavatelem jinak, bude Vaše absence neomluvená a můžou za ni následovat sankce v podobě krácení mzdy případně i výpovědi.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

22.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS