Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předání zdravotnické karty.

Dobrý den,


našel jsem váš web a protože už si nevím rady chtěl bych se vás zeptat jako odborníky na Zdravotnické právo a práva pacientů co můžu dělat pokud přecházím k jiné lékařce, mám závažné problémy, které potřebuji řešit, ale moje bývalá lékařka nechce předat zdravotní kartu mé nové lékařce, takže nemůžu být ošetřen. 

Snažím se tuto situaci řešit telefonicky, ale bez pozitivní reakce a bojím se, že se můj zdravotní stav zhorší, jelikož musím chodit do práce, protože mi nemocenskou bez karty nová lékařka prý nemůže dát. 


Předem děkuji za odpověď 

 


Odpověď:

Dobrý den,

originální zdravotnické dokumentace vždy musí zůstat u zdravotníka, který ji vyhotovil, tento lékař je však povinen předat informace, které jsou potřebné pro možnosti další léčby. Proto od lékaře dostanete výpis či kopii zdravotnické dokumentace.

Povinností lékaře je předat jiným zdravotnickým pracovníkům potřebné informace o zdravotním stavu, které jsou nezbytné k zajištění navazující léčbě. Lékař tedy musí poskytnout buď výpis, který bývá často nedostačující nebo poskytnout kopii celé zdravotnické dokumentace. Pokud lékař odmítá, můžete podat písemnou stížnost. Více informací o stížnostech se můžete dočíst zde.

 Pokud lékař odmítne součinnost lékaři novému, což je v daném případě situace, kdy odmítá předat požadované dokumenty, tak se svým jednáním dopouští správního deliktu dle zákona o zdravotních službách, kdy mu může být uložena krajským úřadem i pokuta (§ 117 odst. 1 písm. u) zákon o zdravotních službách). Můžete se proto obrátit i na odbor zdravotnictví krajského úřadu, v jehož obvodu původní lékař ordinuje.

Ještě je tu možnost, že dosáhnete předání potřebných informací mezi lékaři jinak. A to tak, že si sám vyžádáte nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a následně i uděláte vlastní kopii, např. mobilním telefonem nebo si vyžádáte od lékařky kompletní kopii zdravotní dokumentace a předáte ji stávajícímu lékaři. Povinnost původního lékaře umožnit Vám pořizovat si kopie ze zdravotní dokumentace zakládá zákon o zdravotních službách (§ 65 odst. 1 písem. a) zákona o zdravotních službách). Nicméně je nutné upozornit na to, že za pořízení kopie tímto způsobem si může lékař účtovat náhradu účelně vynaložených nákladů.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS