Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Preventivní prohlídka při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

před měsícem mi vypršela preventivní prohlídka, jsem na dlouhodobé nemocenské kvůli koleni. (čekám na operaci, s tímto zraněním mohu vykonávat svou práci, ale na doporučeni lékaře jsem doma). Můj šéf mi zavolal, že mi domluvil termín preventivní prohlídky u závodního lékaře. Mam se na ní dostavit. Jsem povinen na tuto prohlídku jít? V případě, že projdu prohlídkou, musím ukončit nemocenskou?

Nimitc

Odpověď:

Dobrý den,

předem se omlouváme za opožděnou odpověď.

Podle § 106 odst. 4 písm. b) zákoníku práce se zaměstnanec musí podrobit pracovnělékařským prohlídkám, obdobně podle § 56 zákona o specifických zdravotních službách. Mimo to, zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na mimořádnou prohlídku (podmínky mimořádné prohlídky naleznete zde), má-li pochybnosti o způsobilosti zaměstnance k práci (§ 55 odst. 2 zákona o specifických zdravotních službách). V krajním případě může nepodrobení se prohlídce vyústit v to, že zaměstnanec není způsobilý

V případě, že jste stále v nemocenské, je na zvážení, zdali je preventivní prohlídka účelná, neboť jejím smyslem je ověření zdravotní způsobilosti zaměstnance k vykonávané práci. Pokuste se toto konzultovat se svým zaměstnavatelem a závodním lékařem. Je na zvážení, zda by preventivní prohlídka neměla být přesunuta na dobu, kdy nebudete na nemocenské.

V době, kdy jste na nemocenské, jste omluvena z práce (jde o důležitou osobní překážku podle § 191 zákoníku práce). Pakliže Vás chce zaměstnavatel vysílat na prohlídku, jde o situaci stejnou, jako byste měla volno nebo byl víkend, což nemůže.

Z právních předpisů nevyplývá, že by podrobení se vyřešení mělo vliv na ukončení nemocenské. Podmínky pro její ukočení jsou uvedeny v § 59 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění a z těchto důvodů ji může ukončit pouze ošetřující lékař, nikoliv závodní lékař.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

28.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS