Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

přezkoumání zdravotního stavu

Dobrý večer,

mám invalidní důchod, 1.stupně pro chronické potíže PHK, nyní mám delší dobu potíže s páteří mohu požádat opět o přezkoumání zdravotního stavu na bederní páteř? Již jednou mi lékařka žádala o vyšší stupen invalidity pro horšící se zdravotní stav a další nemoc a vždy mi byla opět posouzená nemoc původní ne ta nová lékařka si myslí, že mám nárok na plný důchod mám si o něj znovu požádat a po jaké době od posledního přešetření zdravotního stavu. Jsem zoufalá špatně se pohybuji a v noci bolestmi nespím.

Děkuji za informaci

NN

Odpověď:

Dobrý den,

podání žádosti o přiznání invalidního důchodu není časově limitováno, mezi podáním dvou žádostí, by ale mělo dojít ke změně zdravotního stavu.

Posuzování poklesu pracovní schopnosti se řídí vyhláškou č. 359/2009 Sb., která v § 2 odst. 3 stanoví: "Je-li příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pojištěnce více zdravotních postižení, jednotlivé hodnoty procentní míry poklesu pracovní schopnosti stanovené pro jednotlivá zdravotní postižení se nesčítají; v tomto případě se určí, které zdravotní postižení je rozhodující příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a procentní míra poklesu pracovní schopnosti se stanoví podle tohoto zdravotního postižení se zřetelem k závažnosti vlivu ostatních zdravotních postižení na pokles pracovní schopnosti pojištěnce. Za rozhodující příčinu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu se považuje takové zdravotní postižení, které má nejvýznamnější dopad na pokles pracovní schopnosti pojištěnce."

Z uvedeného vyplývá, že Váš zdravotní stav bude posuzován jako celek, je proto vhodné uvést jaké obtíže Vám působí právě kombinace vašich nemocí.

Přikládáme odkaz na sekci našeho webu, v níž se věnujeme invalidním důchodům (zde).

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

2.12.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS