Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení pracovní neschopnosti v těhotenství

Dobrý den,

rada bych se zeptala, jak to bude s moji pracovní neschopností.

Byla jsem těhotná a bohužel jsem o miminko přišla, takže jsem od 15.2.2017 měla pracovní neschopnost do 31.5.2017. Nyní jsem opět těhotná a vyskytl se další problém spolu s tím, že mi tedy není dobře. Moje doktorka mi řekla ze mi vypíše pracovní neschopnost, ale že se nevejdu do vyplácené pracovní neschopnost s tím, že mluvila o nějakých 160 (+-nějaký den) dnech.

Ale já jsem se dočetla ze mužů marodit až 380 dni? Jak to tedy bude, když od 31. 7. 2017 budu mít znova pracovní neschopnost? Termín porodu by mel byt někdy 2-3/2018. 

Moc děkuji za radu.

 

Eliska.happy

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba, tedy doba, po kterou je vyplácena dávka nemocenského pojištění, obecně trvá nejdéle 380 dní. Do této doby se však započítávají všechny dny pracovní neschopnosti, které spadají do období 380 dní před vznikem nové pracovní neschopnosti.

To znamená, že do oněch 380 dnů pracovní neschopnosti se počítá i sto dní z prvního těhotenství. Proto vám lékařka řekla, že vám zbývá pouze 160 dní.

Nicméně zákon o nemocenském pojištění dává možnost prodloužení této 380 dní dlouhé podpůrčí doby. (odkaz zde) Na Vaši žádost Vám může být prodloužena podpůrčí doba o tři měsíce. A to i opakovaně až po dobu 350 dní. Předpokladem je, že se očekává, že v oněch 350 dnech dojde ke zlepšení zdravotního stavu v takovém rozsahu, že bude zaměstnanec práceschopný. Což je i Váš případ. Ačkoli po porodu do práce nenastoupíte, po ukončení mateřské dovolené (minimálně 6 týdnů po porodu) a počátkem nástupu na rodičovskou dovolenou, práceschopným zaměstnancem budete. Tato skutečnost stačí k tomu, aby Vám podpůrčí doba výplaty nemocenské prodloužena.

Po uplynutí zbývajících 160 dnů, podejte žádost o prodloužení podpůrčí doby. Tuto žádost podejte na Českou správu sociálního zabezpečení. Více informací o prodloužení podpůrčí doby najdete přímo v článcích na portálu ČSSZ, které jsou dostupné zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

4.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS