Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Renta za pracovní úraz

Dobrý den, 

chtěl bych se zeptat na jeden z dřívějších dotazů, zdali ho chápu správně.

Mám invalidní důchod II. stupně a pobírám rentu. Pokud půjdu do práce na částečný úvazek a mám napsáno v dokumentech z OSSZ, že práci mohu vykonávat jen v podstatně menším rozsahu a intenzitě. 

Mám nárok na dokrytí celé renty a nebude mi počítána minimální mzda? Pokud by mi to Kooperativa neuznala. Mohu se nějak bránit? 

Děkuji za odpověď

 

Romulend

Odpověď:

Dobrý den, 

ze znění Vašeho dotazu není zcela jasné, zda pod pojmem renta máte na mysli pouze invalidní důchod nebo rentu jako pravidelnou náhradu za ztráty výdělku z důvodu pracovního úrazu. Z tohoto důvodu uvádíme odpověď a obě možnosti. 

Invalidní důchod je vyplácen ze systému státního sociálního pojištění (stejně tak starobní či pozůstalostní důchod), jeho výše se vypočítává ze získaných příjmů s ohledem na dobu pojištění. Tento systém je dále zcela nezávislý na dalších činnostech pojištěnce (zejména na pracovním poměru).

V případě, že budete vykonávat práci, v jakémkoliv rozsahu (dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce či pracovní poměr), příjmy plynoucí z tohoto pracovněprávního vztahu nemají vliv na výši pobíraného invalidního důchodu. Zákonem toto není nijak omezeno.

Ve Vašem případě tak budete pobírat příjem jak z invalidního důchodu, tak odměnu (mzdu, plat) za vykonanou práci. Výše invalidního důchodu se Vám nesníží. 

Samozřejmě je třeba dbát, aby Vámi vykonávaná práce odpovídala rozsahu, ve kterém jste pro ni zdravotně způsobilý. 

Co se týká renty, jako pravidelné náhrady za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti, je zde dva způsoby výpočtu renty:

- a to jednak pro osoby označené jako uchazeči o zaměstnání (ve smyslu zákona o zaměstnanosti), tedy osoby vedené v evidenci Úřadu práce, (tyto osoby nemají standardně příjem, i když mohou vykonávat zaměstnání s výdělkem rovnajícím se maximálně polovině minimální mzdy, případě, že by příjem byl, tak by se o něj ponížila výše renty), u nich se výše renty vypočítává jako rozdíl mezi minimální mzdou a invalidním důchodem.

- pro Váš případ je spíše možné mluvit o výpočtu jako o rozdílu mezi původním průměrným příjmem (před vznikem škody) a součtem invalidního důchodu a výdělku po úrazu. Zohlední se tedy získávaný příjem, a nikoliv minimální mzda.

V případě, že by došlo ke špatnému výpočtu ze strany pojišťovny, která Vám vyplácí rentu, je možné vyzvat pojišťovnu k úhradě dlužné částky, v případě dlouhodobějších problémů je pak možné pojišťovnu žalovat v civilním soudnictví.


S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS