Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

rizikové těhotenství po vyčerpání 730 dní pracovní neschopnosti

Dobrý den,


v současné době jsem rizikově těhotná. Těhotenství se podařilo po dlouhé době léčby na IVF. Díky dlouhodobé léčbě jsem vyčerpala 380 dní pracovní neschopnosti a také dalších 350 dní s žádostmi o prodloužení. V rámci těch 730 dní jsem měla jedno přerušení, kdy jsem chodila do práce. Právě z důvodu těch 730 dní mi pracovní neschopnost byla ukončena a já i přes rizikové těhotenství v současné době chodím do práce a naštěstí se cítím v pořádku. Ovšem trápí mě obava, co bude v případě, když se situace zhorší a budu muset opět na nemocenskou. Budu na ní mít vůbec nárok? Právě z důvodu dlouhodobé nemoci nebudu pobírat PPM, ale minimálně 6 týdnů před porodem bych měla nastoupit na nemocenskou.

Ani to nebude z důvodu těch 730 dní možné?

Prosím jaké by mělo být řešení mé situace. Předem mockrát děkuji za Vaši pomoc.

anavir

Odpověď:

Dobrý den,

Jak jste již sama částečně uvedla, podpůrčí doba dle zákona o nemocenském pojištění trvá nejdéle 380 dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Dále je možné požádat o prodloužení o dalších 350 dní.

V případě, že jste mezitím alespoň 190 dní bez přerušení pracovala, výše uvedená doba se vynuluje a je možné jí čerpat opakovaně. Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, po jak dlouhou dobu jste chodila do práce, proto nemůžu určit, zda se na Váš případ tato úprava vztahuje.

Pokud byste 190 dní bez přerušení poté neodpracovala, nová podpůrčí doba (po kterou je poskytováno nemocenské) se bude krátit. Novou podpůrčí dobu zjistíte tak, že si spočítáte, kolik dní z posledních 380 kalendářních dní Vám byla poskytována nemocenská. Tento počet poté odečtete od 380 a získáte tak počet dní, kdy Vám bude poskytována nemocenská.

Co se týká peněžité pomoci v mateřství, na tu Vám nárok vznikl, jelikož jste se účastnila na pojištění tím, že jste byla zaměstnankyně. Zákon neurčuje dobu, po kterou jste musela v tuto dobu reálně vykonávat činnost. Můžete tedy 6 týdnu před termínem porodu nastoupit na mateřskou.

V případě dalších dotazů se můžete obrátit i na Českou správu sociálního zabezpečení, která se těmito dotazy zabývá. Telefonní číslo na jejich infolinku je 840 406 040.

Vaše Férová nemocnice

 

25.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS