Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rok na nemocenské a nemoc z povolání

Zdravím.

Jsem zaměstnaná už pět let u jednoho zaměstnavatele a po letech jsem šla na nemocenskou, protože mě začaly nesnesitelně bolet nohy.
Teď po roce, co jsem na nemocenské, mi OSSZ ukončila nemocenskou s tím, že jde o pojištěnce, u kterého lze v krátké době od uplynutí podpůrčí doby očekávat opětovné nabytí pracovní schopnosti, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti.
Posudkový doktor mi PN ukončil, aniž by se mě zeptal jestli můžu pracovat.
Nemám ani ukončené léčebné procedury, praktický lékař mi osobně řekl že mě do práce nepustí.
První věc která mě zajímá, je kterého lékaře bude zajímat to že mám bolesti (říkám to všude ale nikdo s tím nic nedělá)?
A druhá, když mě po 4 letech v práci, kdy měsíčně odpracuji 170 hod a během pracovní směny nachodím cca 5 km v pracovní obuvi nebo 7.5 hodiny stojím na jednom místě, mě začnou nesnesitelně bolet nohy, nejedná se o nemoc z povolání?


Dříve jsem problémy s chůzí nebo s delším stáním na nohou neměla.

Děkuji za radu
 

Monika

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu není zřejmé, kdy k ukončení dočasné pracovní neschopnosti na základě rozhodnutí posudkuového lékaře došlo. Pokud dosud neuběhla odvolací lhůta v délce 15 dní (začíná běžet den po doručení rozhodnutí), máte stále ještě možnost podat proti jeho rozhodnutí odvolání. Odvolání musí obsahovat určité náležitosti: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydános příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec také musíte uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí, tedy v ukončení pracovní neschopnosti.

Pokud odvolací lhůta marně uplynula, nemáte již možnost rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti napadnout. I pokud by vaše odvolání bylo úspěšné, došlo by v dohledné době k uplynutí podpůrčí doby (380 dní), po jejímž uplynutí ztratila nárok na nemocenskou. V případě, že váš zdravotní stav je natolik neuspokojivý, že vám znemožňuje plný pracovní výkon, zvažte žádost o přiznání invalidního důchodu.

Co se týče neschopnosti lékařů ulevit vám od bolesti, můžeme vám doporučit pouze využít práva na změnu lékaře.

Seznam nemocí z povolání stanoví vláda nařízením. Nemáme odbornost ani dostatek informací na to, abychom posoudili, zda vaše zdravotní problémy mohou být posouzeny jako nemoc z povolání. Obraťte se proto raději na svého ošetřujícího lékaře, který může posoudit, zda vaše zdravotní problémy spadají pod některou z diagnóz uvedených ve vládním nařízení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS