Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sankce za falšování lékařského potvrzení

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda falšování lékařského potvrzení za účelem dostat neočkované dítě do školky je přestupek nebo již trestný čin. A jaké následky může mít "zavlečení" nějaké infekční nemoci např. spalniček do dětského kolektivu? Můžou mne v případě provalení celé záležitosti a případně těžkého průběhu nemoci s trvalými následky rodiče ostatních děti ze školky trestně stíhat?

Předem děkuji za odpověď.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den, 

falšování lékařského potvrzení je dle § 29 odst. 1 písm. d) zákona o přestupcích přestupkem na úseku zdravotnictví, za který Vám může hrozit pokuta až do výše 10.000 Kč.

Pokud chcete dát Vaše dítě do školky, aniž by bylo očkované, doporučujeme Vám si nejprve ověřit, zda Vaše dítě nespadá pod zákonnou výjimku z povinného očkování. Dle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví musí školka přijmout neočkované dítě, které je proti nákazám imunní nebo má trvalou kontraindikaci očkování. Pokud Vaše dítě nespadá ani pod jednu z těchto výjimek, máte ještě možnost využít výjimky z důvodu svědomí, myšlení a náboženského vyznání nebo jiného ústavně relevantního důvodu. V takovém případě sice ředitel nemá povinnost Vaše dítě přijmout, ale může tak učinit pokud k tomu má vůli a podporu zřizovatele. Více informací o výjimce z důvodu svědomí, myšlení a náboženského vyznání se můžete dozvědět zde.

Pokud by došlo ke zfalšování lékařského potvrzení a následně by se rozšířila nemoc v dětském kolektivu, jednalo by se o šíření nakažlivé nemoci dle § 152 trestního zákoníku. V případě, že by touto nákazou někdo utrpěl těžkou újmu na zdraví, může být pachatel potrestán trestem odnětí svobody na dvě léta až osm let. 

Školka nemá odpovědnost za přijetí dítěte na základě zfalšovaného lékařského potvrzení, pokud o tom nevěděla. Pokud lékařské potvrzení nejeví známky zfalšování, školka nemá povinnost jeho platnost přezkoumávat. V takovém případě bude odpovědný ten, kdo lékařskou zprávu zfalšoval. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

14.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS