Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Střet zájmů při pracovní neschopnosti a práce na dohodu o provedení práce

Dobrý den,

jsem učitelka jazyků ve státním sektoru, práce mi způsobovala zdravotní potíže ze stresového vypětí, proto jsem na PN ale zároveň bych ráda pracovala na DPP/do 10,000 Kč měsíčně/ pro jazykovou školu během své PN, jedná se o soukromý sektor a práci v pro mě nestresujícím pracovním prostředí. Mohl by s tím mít někdo problém?

Moc děkuji za odpověď.

 

lenny

Odpověď:

Dobrý den,

ve skutečnosti si můžete během nemoci přivydělávat a částečně tak kompenzovat propad příjmů.  Samozřejmě jen při splnění určitých podmínek (nemluvě o vašich zdravotních možnostech).

Nemocenské dávky (od státu) nebo náhrada mzdy (od zaměstnavatele) nahrazují příjem ze zaměstnání či podnikání. Během pracovní neschopnosti proto nemocný nesmí vykonávat práci, z níž tyto dávky dostává. V jiné práci - z níž nenárokuje náhradu mzdy nebo nemocenskou - mu to ale nebrání.

Pracovní neschopnost je vždy posuzována ve vztahu k dané pojištěné činnosti dle § 55 odst. 1 písm. a zákona o nemocenském pojištění.

To znamená, že nelze vyloučit, že zatímco v jednom zaměstnání nemoc pojištěnci znemožní výkon tohoto zaměstnání, v jiném bude pojištěnec moci nadále pracovat. Podmínky nároku na dávku nemocenského pojištění se posuzují v každém zaměstnání samostatně (§ 14 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění)

Názorným příkladem je člověk, zaměstnaný na plný úvazek jako řidič. Kromě toho si občas přivydělává překládáním z angličtiny. Nemocenské dávky bude pravděpodobně dostávat z nemocenského pojištění své hlavní činnosti (práce řidiče). Aby o dávky nepřišel, nesmí během pracovní neschopnosti vykonávat tuto práci, u níž jsou dávky náhradou za dočasně přerušený běžný příjem. Může však pokračovat (s níže uvedenou výjimkou) ve své vedlejší činnosti, tedy překládání. A to nezávisle na tom, zda jde o další pracovní poměr u stejného zaměstnavatele (například dohodu o pracovní činnosti), nebo si takto přivydělává jako osoba samostatně výdělečně činná. 

Základní podmínkou však je, že musíte dodržovat léčebný režim. Pokud Vám lékař přikázal klid na lůžku, prakticky to vylučuje jakoukoliv práci.

Pokud Vám však lékař „zakázal" jen fyzickou námahu, delší chůzi, bránilo by Vám to jen v některé práci.

Ve Vašem případě by se s největší pravděpodobností jednalo o přivýdělek ve stejném oboru (riziko konkurence), proto musíte k tomu mít písemný souhlas (hlavního) zaměstnavatele. Kdy by šlo o práci v nepříbuzném oboru, souhlas nepotřebujete. Některé skupiny zaměstnanců (veřejná správa, policisté) však potřebují souhlas vždy.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7040. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

Vaše Férová nemocnice

12.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS