Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trvání pracovní neschopnosti

Dobrý den,

dnes 30. 11. mi lékař prodloužil pracovní neschopnost a na kontrolu jdu 6.12. Dal mi potvrzení o trvaní prac. neschopnosti, ale nic mi k tomu neřekl a já teď nevím, jestli je potřeba ho co nejdříve doručit do práce nebo stačí, když ho dám zaměstnavateli až s ukončením neschopenky, což bude určitě toho 6.12.

Děkuji za odpověď.

 

pavel

Odpověď:

Dobrý den,

ustanovení § 64 odst. 1 písm. p) zákona o nemocenském pojištění (č. 187/2006 Sb.) stanoví pojištěnci povinnost předat zaměstnavateli potvrzení o trvání PN neprodleně. Tedy ano, je Vaší zákonnou povinností neprodleně zaměstnavateli potvrzení doručit.

Nicméně zákon o nemocenském pojištění za porušení této povinnosti nestanoví výslovně speciální sankci. V úvahu připadá jako sankce tedy jen občanskoprávní odpovědnost za škodu (§ 2910 obč. zák.) za zaviněné porušení zákonné povinnosti. To by však vinou toho, že jste zaměstnavateli odevzdala potvrzení pozdě musela vzniknout nějaká škoda. Na vás je, abyste posoudila, zda je to možné, neboť lépe znáte poměry u svého zaměstnavtele. Pokud žádná škoda nevznikne, neponesete tyto následky.

Stejné to však není s doručováním rozhodnutí o vzniku či ukončení DPN anebo s rozhodnutím o změně režimu dočasně práce neschopného pojištěnce (např. změna doby vycházek nebo povolení změny místa pobytu). Za prodlení s doručením těchto listin zaměstnavateli lze uložit pokutu.

Podle ust. § 129 odst. 1 písm. d) zákona o nemocenském pojištění se zaměstnanec dopouští přestupku, pokud nesplní povinnost neprodleně doručit zaměstnavateli rozhodnutí o vzniku, o ukončení DPN anebo o změně režimu dočasně práce neschopného pojištěnce podle § 64 odst. 1 písm. p). Za to lze uložit pokutu až do 20.000,- Kč.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS