Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení DPN revizním lékařem

Dobrý den,
po roce DPN jsem požádala o prodloužení podpůrčí doby. Revizní lékař mi ji prodloužil o 3 měsíce do 29.12.2017, ale zároveň mi řekl, že vzhledem k tomu, že jsem nezaměstnaná a tudíž za mne nikdo neplatí pojištění (ve zkušební době se mnou zaměstnavatel zrušil PP), další prodloužení již povolit nemůže a na rozhodnutí o DPN napsal ukončení k 29.12.2017 a doporučil, abych si zažádala o ID (zřejmě 1.stupně). O dva dny později jsem byla u lékaře, na jehož vyšetření jsem 2 měsíce čekala (revizní lékař informován v den řízení), ten mi rozepsal rehabilitaci, avšak vzhledem k možnostem rehabilitačního zařízení a svátkům budou RHB probíhat i v měsíci lednu. Nevím, jak postupovat. Rehabilitace nedokončím, protože při zaměstnání to nebude časově možné, nemluvě o bolesti. Na rozhodnutí, zda mi bude podpůrčí doba prodloužena jsem čekala přes dva měsíce (absence ošetřující lékařky), proto pokládám dotaz až nyní. Děkuji za Vaši odpověď.

D

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve je nutné rozlišit termíny podpůrčí doba a dočasná pracovní neschopnost. Podpůrčí doba začíná 22. dnem pracovní neschopnosti a trvá nejdéle 380 dní ode dne vzniku DPN. Do této doby se počítají také doby předchozích pracovních neschopností. Po uplynutí podpůrčí doby můžete požádat o její prodloužení. Na prodloužení však není právní nárok a přiznává se ve výjimečných případech.  Dočasná pracovní neschopnost je naopak stavem, který neumožňuje výkon pracovní činnosti. Je tedy možné, abyste byla uznána dočasně pracovně neschopnou, a přesto Vám nebude vyplácena podpůrčí doba v pracovní neschopnosti.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že byste ráda požádala o prodloužení pracovní neschopnosti. Vzhledem k tomu, že je třeba, abyste podstoupila léčbu, můžete si nechat napsat posudek o pracovní neschopnosti od lékaře od jiného ošetřujícího lékaře, tím může být také lékař specialista, tedy lékař, který se o Vás bude starat během rehabilitací. Doporučovali bychom tedy kontaktovat jiného ošetřujícího lékaře, který by Vám byl ochoten odpovídající posudek napsat. Zároveň také můžete požádat o invalidní důchod, jak Vám radila Vaše lékařka. Výkon pracovní činnosti, ani skutečnost, že jste dočasně pracovně neschopná, se nevylučuje s pobíráním invalidního důchodu. Více informací o podávání žádostí o invalidní důchod naleznete například zde.

Pokud se jedná o Vaši nepřítomnost v práci, můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí pracovního volna, jak stanovuje § 206 zákoníku práce. Na základě vyhlášky č. 590/2006 Sb. Vám navíc náleží za zdravotní ošetření poskytovatelem, se kterým má Vaše zdravotní pojišťovna uzavřenou smlouvu, náhrada mzdy. Tedy z předpokladu, že ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS