Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení DPN ze zdravotních důvodů a pracovní poměr

Dobrý den,

chtěl bych znát názor na případ, který se mi udál: Byl jsem v PN déle jak jeden rok z důvodu depresivní poruchy, a tak jsem zažádal o prodloužení podpůrčí doby. Posudkový lékař tomuto nevyhověl a do posudkového závěru uvedl, že "zdravotní stav pojištěnce umožňuje vykonávat dosavadní pojištěnou činnost". Tím dnem mi zároveň ukončil nemocenskou (byl jsem jím uschopněn) s tím, že mi doporučil, abych si podal žádost o invalidní důchod. Tím, že mi zdravotní stav mi neumožňoval nástup do zaměstnání, ale posudkový závěr LPS hovořil, že mohu vykonávat dosavadní činnost, musel jsem dát výpověď v zaměstnání a přihlásit se na ÚP.
Po nějaké době mi byl bez dalšího jednání zaslán Posudek o invaliditě vypracovaný týmž lékařem, ve kterém mi přiznává invaliditu 1. stupně. Ve vyjádření posudkového lékaře se mi jeví rozpor: uschopnění - následně přiznání invalidity 1. stupně. Jelikož jsem byl na základě jeho uschopnění a jeho vyjádření o schopnosti vykonávat dosavadní činnost dotlačen podat výpověď, chci se optat, zda můj pocit, že jsem byl posudkovým lékařem poškozen je oprávněný? Pokud ano, zda je možné žádat po posudkovém lékaři odškodnění za ztrátu pracovního místa v důsledku jeho posudkového závěru?

Předem děkuji za odpověď.

František

Odpověď:

Dobrý den, 

Váš lékař je oprávněn režim dočasné pracovní neschopnosti ukončit nejdříve po 180 dnech v případě, že je Váš zdravotní stav stabilizovaný.

Co se týká vztahu mezi přiznáním invalidity a ukončování dočasné pracovní neschopnosti, platí, že dočasná pracovní neschopnost končí nejpozději 30. dnem ode dne, kdy byla osoba uznána invalidní. 

Pokud jste měl pocit, že posudkový lékař pochybil, byla možnost využít 10denní lhůtu pro podání návrhu na přezkoumání. V současné době již tato lhůta uplynula. Z Vašeho zaměstnání jste odešel dobrovolně (i s přihlédnutím, že Váš zdravotní stav dle Vašeho uvážení neumožňoval další výkon zaměstnání).

Přiznání invalidity, tedy snížení pracovní způsobilosti, nemá vliv na možnost vykonávání zaměstnání, které je v souladu s Vaším zdravotním stavem. Lékař se tedy nedopustil rozporného jednání mezi uznáním invalidity a zároveň uschopněním pro práci.

Pokud Vaše situace nebyla vyřešena, je možné se náhrady škody v případě, že skutečně došlo k pochybení, domáhat nejprve smírně prostřednictvím řízení mediačního, a to zejména vzhledem k časové a finanční náročnosti řízení soudního. Více o mediaci zjistíte zde. V případě nespokojenosti či neúspěšnosti mediačního řízení, se pak nabízí možnost obrátit se na soud. Je potřeba si uvědomit, že možnost uplatnit právo u soudu je časově omezena a podléhá promlčení. Délku promlčecí lhůty upravuje občanský zákoník, tato lhůta je tříletá a počíná běžet ve chvíli, kdy se dozvíte o vzniklé škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Bylo by však vhodné věc předem konzultovat s advokátem specializujícím se na zdravotnické právo. 

V dotaze se dále zmiňujete o nároku na odškodnění v případě, kdy bude pochybení posudkového lékaře prokázáno. Náhrady škody se v takovém případě můžete pokusit domáhat smírným způsobem, a to dohodou s posudkovým lékařem. Pokud by toto řešení nebylo úspěšné, nabízí se také možnost řešení soudní cestou. Je potřeba si uvědomit, že možnost uplatnit právo u soudu je časově omezena a podléhá promlčení. Délku promlčecí lhůty upravuje občanský zákoník, tato lhůta je tříletá a počíná běžet ve chvíli, kdy se dozvíte o vzniklé škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Bylo by však vhodné věc předem konzultovat s advokátem specializujícím se na zdravotnické právo.

V některých případech může být pochybení zdravotníka natolik závažné, že by se mohlo jednat o trestný čin (zejména pak o trestný čin padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu ve smyslu §350 trestního zákona). Pak je možné podat trestní oznámení k orgánu Policie ČR či státnímu zastupitelství.

Více o soudním řešení sporů se dočtete zde. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS