Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské

Dobrý den,

19.1.2016 mi končí podpůrná doba výplat nemocenské-po roce nemoci. Obvodní lékařka navrhuje, ať si zažádám o předčasný důchod, protože neschopenku ze zákona musí ukončit. Je její rozhodnutí správné? Zdravotní potíže přetrvávají. Prodělal jsem různá vyšetření a další mě ještě čekají. Zatím se nepodařilo najít příčinu kolapsových stavů. Snažím se sám vyhledat lékařskou pomoc. Stále jsem v pracovním poměru. Zdravotně se necítím dobře natolik, abych mohl pracovat. Myslel jsem,jako práce neschopný, že půjdu před zdravotní komisi. Dle paní doktorky se mám postarat sám. Mám kontaktovat zaměstnavatele a jeho posudkového lékaře? Zřejmě mě čeká výpověď pro zdravotní nezpůsobilost a úřad práce.

Děkuji za odpověď.

Pepucha

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba v po kterou se v době dočasné pracovní neschopnosti vyplácí nemocenské činí 380 dní, po jejím uplynutí nemusí nutně končit pracovní neschopnost. Důvody ze kterých se dočasná pracovní neschopnost ukončí naleznete v § 59 zákona o nemocnském pojištění (viz zde).

Po uplynutí podpůrčí doby přestáváte mít  nárok na výplatu nemocenského. Podpůrčí dobu může Česká správa sociálního zabezpečení na Vaši žádost prodloužit až o dalších 350 dní (viz zde), bližší informace k tomu jak podat žádost včetně formuláře naleznete zde.

Doporučujeme Vám tedy podat žádost o prodloužení podpůrčí doby a obrátit se na Vyší lékařku s dotazem z jakého konkrétního výše uvedeného zákoného důvodu hodlá Vaší dočasnou pracovní neschopnsot ukončit.

Pokud Vám nebude podpůrčí doba prodloužena, zvažte zda není výhodnější požádat spíše o invalidní než předčasný důchod.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS