Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky nemocnicí

Dobrý den,

právě mi volala kamarádka, že ji zítra pustí z nemocnice a jelikož má vystavenou neschopenku z nemocnice, tak jí prý k pátku neschopenku ukončí a ona si má v pondělí dojít k obvodní lékařce, aby jí vystavila novou neschopenku. Jenže problém je v tom, že je zaměstnaná jako prodavačka a tudíž bude muset v sobotu a v neděli do práce. Můžete mi poradit jak toto řešit a jestli jí můžou tu neschopenku ukončit. Předem moc děkuji za rychlou odpověď.

Miška

Odpověď:

Dobrý den,

nebyli jsme bohužel schopni odpovědět ihned, jak byste potřebovala, ale doufáme, že vám přesto bude naše odpověď užitečná.

V první řadě se domníváme, že postup nemocnice není v souladu se zákonem. Vaše přítelkyně zjevně podle názoru lékařů nebyla práce schopná, a neměli tedy právo dočasnou pracovní neschopnost ukončit a žádat po ní, aby se v nejbližším možném termínu dostavila k obvodnímu lékaři a nechala si vystavit nové rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti.

Zákon nicméně pamatuje na případy, kdy lékař může rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti až několik dní poté, co vznikla, např. z důvodu, že vznikne o víkendu mimo jeho ordinační hodiny. V takovém případě může vystavit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti i zpětně. Ve vaší situaci proto nemuselo dojít k žádné prodlevě mezi dočasnou pracovní neschopností, jak o ní rozhodla nemocnice, a dočasnou pracovní neschopností uznanou praktickým lékařem.

Vzhledem k postupu lékařů nemocnice však mohlo dojít i k tomu, že praktická lékařka nerozhodla o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (neuznala ji). Pokud k tomu došlo a je třeba situaci dále řešit, můžete se na nás opět obrátit s dotazem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS