Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky bez souhlasu pacienta.

Hezký den, 

minulý rok v květnu jsme s partnerem měli autonehodu a od té doby mám problémy s ramenem. V rameni mám zánět, chodím na rehabilitace a nemohu s rukou hnout. Ráda bych se zeptala, jestli mi paní doktorka může ukončit neschopenku, i když s tím nebudu sama souhlasit a nebudu zdravá. Blíží se mi totiž lhůta roku marodění a paní doktorka by se mě již ráda zbavila. Dále bych se chtěla zeptat, jak mohu postupovat v zaměstnání, kdyby mě uschopnila. Vím jistě, že práci dekoratéra v obchodě, kde tahám těžká břemena, krabice a figuríny nebudu schopná dělat. Jak je to s přeřazením na jiný druh práce, pokud v daném obchodě mohu dělat pouze jinou funkci a to prodavačky, která též tahá krabice se zbožím a musí ruku využívat. Mohu dané přeřazení odmítnout? Také by mě zajímalo jak je to potom na pracovním úřadě, jestli mám nárok na příspěvky apod. 

Velmi děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Pavlla111

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že lékař zjistí, že Vám Váš zdravotní stav dovoluje vykonávat dosavadní zaměstnání, skutečně může ukončit dočasnou pracovní neschopnost. Další variantou je situace, kdy lékař shledá, že Vaše pracovní neschopnost trvá více než 180 dní, zdravotní stav je stabilizovaný a Vy přesto nejste schopná vykonávat dosavadní zaměstnání. Toto však

nevylučuje možnost výkonu práce jiného charakteru nebo zaměstnání. V obou případech máte právo na přezkoumání rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti. Žádost předložíte ošetřujícímu lékaři do 3 dnů ode dne předání rozhodnutí o ukončení pracovní neschopnosti. Zde je nutné zdůraznit zejména Váš zdravotní stav a skutečnosti, proč si myslíte, že nejste schopná vykonávat dané zaměstnání. 

Pokud budete nadále pracovně neschopná po dobu delší než 380 dní, máte také nárok na prodloužení výplaty nemocenského pojištění. Maximální doba prodloužení činí 3 měsíce, tato žádost je opakovatelná. Nemocenské pojištění Vám však bude vypláceno nejdéle o dalších 350 dní od uplynutí základní 380 denní podpůrčí doby. 

Co se týče postupu v zaměstnání, patrně bude nejvhodnější, když vyčkáte, než obdržíte konečného vyjádření ze strany lékaře nebo rozhodnutí o přezkoumání. V každém případě je však velmi pravděpodobné, že si zaměstnavatel vyžádá posouzení Vašeho zdravotního stavu poskytovatelem pracovnělékařských služeb (závodní lékař). Pokud tento závodní lékař shledá, že jste dlouhodobě pracovně nezpůsobilá, musí Vás zaměstnavatel převést k výkonu jiné práce i bez Vašeho souhlasu. Z toho tedy plyne, že nemáte právo toto převedení odmítnout. Musí se však jednat o práci, kterou jste vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopna vykonávat. Pokud by se jednalo o činnost pro Vás nevhodnou (zmíněné tahání krabic se zbožím), můžete toto odmítnout bez obavy z jakéhokoli negativního následku. Jestliže pro Vás nebude k dispozici žádná jiná pracovní činnost, jak jste zmiňovala v dotazu, zaměstnavatel Vám pak může dát výpověď. 

Na základě Vámi uvedených informací se domníváme, že po ukončení výplaty nemocenského máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Nejvhodnějším řešení pravděpodobně bude, když danou situaci v prvé řadě prokonzultujete s dotčenými osobami.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

24.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS