Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky a následné potíže

Dobrý den,

utrpěl jsem v práci pracovní úraz v oblasti ramene (zatím není dořešené, zda-li je uznaný) a byl 14 dní na neschopence. Doktor mi neschopenku ukončil a já se cítil dobře. Ovšem po 3 dnech v práci mám opět stejné příznaky jako dříve a nemůžu s rukou moc hýbat.

Potřebuji vědět, jestli bude případná následná neschopenka braná opět jako pracovní úraz.

Děkuji za odpověď.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká dočasné pracovní neschopnosti, která je upravena zákonem o nemocenském pojištění v §55 a násl. Dočasná pracovní neschopnost (dále jen DPN) je stav, který neumožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnnou činnost pro nemoc či úraz. Pokud se ale jedná o úraz pracovní je situace jiná, než v případě běžného úrazu či nemoci. Pojištěnci jsou totiž vypláceny 2 částky, jedná se o:

1. náhradu za pracovní neschopnost vyplácenou podle zákona o nemocenském pojištění (tato finanční částka je vyplácena i v případě DPN u běžných úrazů a nemocí)

2. a náhradu podle §271a zákoníku práce, která se vyplácí pouze u pracovních úrazů.

První z nich, tedy náhrada za pracovní neschopnost se vyplácí následovně: za první 3 dny DPN nenáleží zaměstnanci žádná náhrada, za 4. až 14. dne pak vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy ve výši 60% průměrného výdělku, od 15. dne pak vzniká nárok na nemocenské, které vyplácí správa sociálního zabezpečení. 

Náhradu podle zákoníku práce vyplácí zaměstanavatel, a to pouze v případě, že se jedná o pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Znamená to tedy, že pokud zaměstnanec utrpěl pracovní úraz, pak mu zaměstnavatel vyplácí částku, která dorovná ztrátu na výdělku, která vznikla tím, že zaměstnanec pobírá nemocenské dávky. 

Podle §57 uvedeného zákona posuzuje pracovní neschopnost ošetřující lékař, záleží tedy právě na lékaři, zda rozhodne o tom, že pracovní neschopnost vznikla. Pokud by pracovní neschopnost vznikla dle §55 odst. 4 hned následující kalendářní den ze stejného důvodu jako ta předcházející, pak by byla považována za pokračování předcházející pracovní neschopnosti. To však není Váš případ, ve Vašem případě totiž bylo rozhodnuto o tom, že DPN skončila a o 3 dny později bylo rozhodnuto o vzniku nové DPN. Bude tak záležet právě na rozhodnutí lékaře, zda posoudí nově vzniklou DPN jako související s pracovním úrazem, pro který trvala i ta předcházející DPN. V případě nové pracovní neschopnosti bude výplata náhrady postupovat znovu od začátku dle bodu 1., tzn. první 3 dny nenáleží žádná náhrada, 4. až 14, den vyplácí náhradu zaměstnavatel a od 15. dne náleží pak nemocenské dávky. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS