Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení pracovní neschopnosti v době nedoléčení

Dne 19.8.2014 jsem měla úraz levé ruky - zlomení lokte.Od té doby jsem se podrobila 3 operacím a stále není ruka zahojená a tak jezdím na různá cvičení a vyšetření.Před úrazem jsem pracovala manuálně a měla jsem smlouvu na dobu určitou do 31.8.2015.Praktická lékařka,kde jsem měla neschopenku mi ukončila neschopenku k 2.9.2015.Nesouhlasila jsem s tím,protože léčba není ještě u konce,ale lékařka mi řekla,že marodím už přes rok a tak to musí ukončit.Mám se jít zaregistrovat na Úřad práce nebo co mám dělat?Děkuji za odpověď.

Ivča

Odpověď:

Dobrý den,

váš dotaz směřuje ke zjištění, jak spolu souvisí dočasná pracovní neschopnost a pracovní poměr na dobu určitou. Pracovní poměr na dobu určitou nezávisí na trvání dočasné pracovní neschopnosti. Váš pracovní poměr tedy řádně skončil ke dni sjednanému v pracovní smlouvě.

Ve vašem případě lékař dočasnou pracovní neschopnost ukončil. Druhou částí vaší otázky je, zda mohl váš lékař dočasnou pracovní neschopnost ukončit, pokud jste ještě nebyla doléčena.

Lékař má ze zákona povinnost ukončit dočasnou pracovní neschopnost, pokud po 180 dnech jejího trvání je stav pacienta stabilizovaný. Předpokládá se tedy, že pacient není zcela v pořádku, ale jeho stav se prakticky nemění.

Pokud nesouhlasíte s ukončením dočasné pracovní neschopnosti, můžete ho napadnout, ovšem jen do tří dnů od doručení rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Tato lhůta již tedy uplynula a dočasná pracovní neschopnost je již nezpochybnitelně ukončena.

V této situaci vám tedy skutečně nezbývá než se obrátit na Úřad práce, pod který územně spadáte.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS