Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vstupní lékařská prohlídka - přezkum

Dobrý den,

několik let se léčím na neurologii (výrůstky na bederní páteři), na endokrinologii a revmatologii. Nyní se ucházím o nové zaměstnání a závodní lékařka mi při vstupní prohlídce do posudku uvedla, že je pro mě nevhodný směnný provoz ačkoliv mi toto nikdy žádný ze specialistů, které pravidelně navštěvuji, nezakázal.

Posledních 12 let jsem ve směnném provoze pracovala a to bez potíží. Díky tomuto vyjádření mě ovšem nový zaměstnavatel nemůže přijmout. Se závodní lékařkou není možná domluva. Mohu sice do 10ti dnů podat návrh na přezkoumání posudku, ale to může trvat další měsíc, tak dlouho na mě nový zaměstnavatel nepočká. Mohu se nějak bránit?

Děkuji za odpověď

Mony

Odpověď:

Dobrý den,

možnost přezkumu posudku upravuje § 46 zákona o specifických zdravotních službách, ale jak správně uvádíte, na přezkum takového posudku má lékař 10 dní od doby, kdy mu návrh na přezkum posudku podáte a dalších 30 dní se bude návrhu věnovat správní orgán, kterému lékař návrh na přezkum postoupí, pokud mu v plném rozsahu nevyhoví. Je tedy možné, že o Vaší žádosti, bude rozhodnuto např. až za 40 dní a chápeme, že zaměstnavatel pravděpodobně tak dlouho čekat nebude. Přezkum pracovně lékařských posudků vydaných závodním lékařem je komplikovaný, protože pouze závodní lékař má znalosti o konkrétním pracovišti.

Závěr posudku o zdravotní způsobilosti k práci má na základě ustanovení § 43 odst. 3 zákona o specifických zdravotních službách obsahovat jasné konstatování o tom, zda jste k výkonu práce zdravotně způsobilá, nezpůsobilá, nebo způsobilá s podmínkou, jakákoliv tvrzení o vhodnosti či nevhodnosti práce nejsou pro zaměstnavatele rozhodná. Pokud v závěru posudku chybí výslovný výrok o Vaší zdravotní nezpůsobilosti, či způsobilosti k výkonu práce, požádejte lékařku o jeho doplnění.

Pokud by došlo ke zrušení posudku, zejména z důvodu že lékařka neprovedl všechna vyšetření, která měla ze zákona provést, nebo že nezjistila Váš zdravotní stav úplně, zvažte zda se v takovém případě nedomáhat náhrady škody po lékařce za ušlý zisk, v takovém případě Vám doporučujeme obrátit se na advokáta, seznam advokátů věnujících se zdravotnickému a pracovnímu právu právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

10.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS