Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky na nemocenské

Dobrý den, 
 
chci se zeptat, zda si mohu naplánovat vycházky např. od 7 do 8, pak od 12 do 13 a od 15 do 19, aby mi to dalo těch 6 hodin? Jde si to takto rozdělit, nebo s tím je problém?  
 
Moc děkuji

Mau

Odpověď:

Dobrý den, 

 

o povolení vycházek nebo změně jejich rozsahu a doby v době dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař. Rozsah vycházek určuje podle Vašeho zdravotního stavu, a tak aby nenarušovaly postup léčby. Celkový rozsah vycházek, jak správně uvádíte, může být maximálně 6 hodin denně, od 7 hodin do 19 hodin. Zároveň lékař vymezí i konkrétní časový úsek, nebo úseky vycházek. Vyplývá to z § 56 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění, který naleznete zde. Nikde však nejsou stanoveny, jaké přesné časové rozsahy by vycházky měli mít. Pokud to tedy lékař dovolí, neměl by být problém mít vycházky i v jiném časovém rozmezí. Nejvhodnější by proto bylo kontaktovat přímo Vašeho lékaře, případně se dotázat u okresní správy sociálního zabezpečení. 

 

Za výjimečných okolností uvedených v zákoně („v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění“) může být povoleno (maximálně na 3 měsíce, ale i opakovaně), aby si nemocný volil dobu vycházek sám podle svého aktuálního zdravotního stavu. Pak tedy záleží na nemocném, kdy vycházky bude realizovat, podle toho, jak se bude cítit. 

 

Z Vašeho dotazu není úplně jasné, která situace se na Vás vztahuje, proto jsme si dovolili uvést obě. 

 

S pozdravem 

 

Vaše Férová nemocnice

 

9.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS