Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyplacení renty po výpovědi

Dobrý den,

pobírám rentu za nemoc z povolání a mám invalidní důchod 1.stupně, jsem vedená na úřadu práce. Chtěla bych pracovat na smlouvu o provedené práci. Bude mi náležet renta I potom kdybych dala výpověď, která by nesouvisela s nemocí z povolání a přihlásila se opět na pracovní úřad? Děkuji.

kariko

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Pracovní úraz či nemoc z povolání si obvykle vynutí přechod na hůře placenou práci nebo dokonce poškozený ztratí schopnost pracovat a vydělávat si úplně. Zaměstnanci se proto přiznává pravidelné odškodnění (náhrada za ztrátu na výdělku příslušející po skončení pracovní neschopnosti vzniklé nemocí z povolání), dle § 139 zákoníku práce.

Tato renta se určuje ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a stávajícím výdělkem v současném povolání dosahovaném před zjištěním nemoci z povolání. Je třeba připočíst invalidní důchod, který pobíráte z tohoto důvodu, jako náhradu za ztrátu na výdělku.

Smyslem náhrady za ztrátu na výdělku je tedy kompenzovat zhoršení postavení na trhu práce. Pakliže změníte zaměstnání, renta, kterou vám zaměstnavatel vyplácí, by měla být nadále poskytována, ovšem může se snížit, ve vztahu k novému výdělku, dle § 271b zákoníku práce. Pakliže díky dohodě o provedení práce budete mít vyšší výdělek než před nemocí z povolání, může být renta zastavena.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

30.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS