Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vystavení pracovní neschopnosti v zastoupení

partnerce dnes praktický lékař odmítl vydat potvrzení o pracovní neschopnosti s tím, že nefunguje informační systém propojení na ČSSZ a aby přišla následující den až to bude fungovat, že potřebuje ze systému jakýsi kod. den předtím jí na pohotovosti byl diagnostikován zánět ledvin a močového měchýře a nasazen Amoksiklav a Algiven a doporučen klidový režim (na to existuje zpráva lékaře z pohotovosti, kde je fotka z SONO ) . Necítí se dobře a nechce se další den trmácet 20km veřejnou dopravou k praktické lékařce. a) Může lékařka vystavit pracovní neschopnost zástupci (tedy mě), b) neporušila lékařka nějakou svoji povinnost?díky

PSO

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona o nemocenském pojištění lékař rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, jestliže vyšetřením zjistí, že zdravotní stav pacientovi neumožňuje vykonávat jeho pracovní činnost. Lze tedy dovodit, že pokud vyšetřil Vaši partnerku, a rozhodl, že Vaše partnerka je v pracovní neschopnosti, bylo tím rozhodnutí učiněno.

Pokud lékař v důsledku administrativních překážek nevydá potvrzení o výše uvedeném rozhodnutí, mělo by být v souladu se zákonem, abyste potvrzení vyzvednul vy. Lékař by tak jednal v souladu s myšlenkou lékařského slibu, že se má snažit o co nejkvalitnější a nejefektivnější péči o své pacienty.

Doporučujeme se Vám pokusit se vysvětlil lékaři svou situaci.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

31.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS