Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o uschopnění, navrácení řidičského průkazu

Dobrý den,


ačkoli se to může zdát zvláštní, mám ten problém, že bych potřeboval být uschopněn k práci a k opětovnému navrácení řidičského oprávnění.
V srpnu jsem utrpěl vážnou dopravní nehodu s težkým otřesem mozku a na základě rozhodnutí neurologa mi byly pozastaveny license řídit a zbrojní průkaz (který již byl úplně zneplatněn, což nechápu jak na základě dočasné zdravotní neschopnosti je možné).
Nicméně nyní bych již opravdu chtěl navrátit především svůj řidičský průkaz a do pracovní schopnosti. Na kontrolní EEG jsem docházel a nebylo mi řečeno, že by cokoli bylo špatně.
Cítím se již naprosto v pořádku a chtěl bych vrátit svůj život. Je možnost abych se dostal k uschopnění dříve nežli po roce po psychologickém přezkoumání na vlastní žádost?

Děkuji Marek

Iky

Odpověď:

Dobrý den,

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Nejprve se zaměříme na otázku ukončení pracovní neschopnosti. V minulosti jsme již ukončení pracovní neschopnosti ze strany pacienta řešili například v tomto dotaze.

Ze zákona o nemocenském pojištění vyplývá, že o ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje v uvedených případech lékař, a to zejména když se zjistí, že pacientův zdravotní stav již umožňuje vykonávat pracovní činnost. Dále pak k ukončení pracovní neshopnosti ze strany lékaře dojde pokud, se pacient nedostaví k lékařskému ošetření či kontrole zdravotního stavu v den stanovený lékařem. O ukončení pracovní neschopnosti na žádost pacienta však zákon nehovoří. Nicméně každý je zodpovědný za své zdraví, a tak by Vás praktický lékař na Vaši žádost uschopnotit měl. Zkuste se proto na této možnosti s lékařem domluvit. Pokud Vám ošetřující lékař pracovní neschopnost neukončí, máte také ze zákona možnost lékaře změnit, a to i během pracovní neschopnosti, jak jsme již řešili v tomto dotaze.

Co se pak týče zneplatnění zbrojního průkazu, vzhledem k tomu, že neuvádíte podrobnosti, předpokládám, že zbrojní průkaz byl zneplatněn z důvodu zdravotní způsobilosti. Tato otázka je upravena vyhláškou č. 493/2002 Sb. Ta uvádí, že zdravotní způsobilost je posuzována při lékařských prohlídkách, kdy v §5 této vyhlášky jsou uvedeny důvody pro, které nelze vydat kladný posudek o zdravotní způsobilosti. Samotný otřes mozku není důvodem pro odebrání zbrojního průkazu, nicméně zde mohl být jiný důvod pro jeho zneplatnění, upravený přílohami zmíněné vyhlášky. Můžete si tedy podat novou žádost o vydání zbrojnho průkazu, v rámci které bude zkoumána Vaše zdravotní způsobilost.    

Další část Vašeho dotazu pak směřuje k navrácení řidičského průkazu. Otázku zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel upravuje vyhláška č. 277/2004 Sb., o zdravotní způsobilosti vydá posuzující lékař posudek vycházející ze zhodnocení Vašeho zdravotního stavu. Požádejte tedy svého lékaře o vydání posudku o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Pokud nebudete s posudkem souhlasit, můžete ze zákona do 10 dnů od jeho vyhotovení podat návrh na jeho přezkoumání poskytovateli, který posudek vydal.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice. 

 

2.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS