Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

zaměstnání osoby zdravotně znevýhodněné

Dobrý den,


jsem osobou se zdravotním znevýhodněním a zajímá mě, zda mám z této pozice nárok na mírnější hodnocení pracovního výkonu ze strany zaměstnavatele.


S pozdravem


FN

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o zaměstnanosti zařazuje osoby zdravotně znevýhodněné do kategorie osob se zdravotním postižením (dále jen "osoba se ZP"). V obecné rovině máte stejná práva a

povinnosti jako ostatní zaměstnanci. Zákon Vám ale, jakožto osobě zdravotně znevýhodněné, poskytuje zvýšenou ochranu na trhu práce.

Zákoník práce a další pracovněprávní předpisy, zejména zákon o zaměstnanosti, věnují mimořádnou pozornost zapojování osob se ZP do pracovního procesu. Zákon výslovně poskytuje osobám se ZP zvýšenou ochranu při práci, dále máte právo na zvláštní pracovní podmínky a na pomoc při přípravě k povolání. V souvislosti s tímto také udává zaměstnavatelům řadu povinností, jestliže zaměstnávají osobu se ZP.

Zaměstnavatelé jsou povinni zaměstnávat osoby se ZP na vhodných pracovních místech a umožňovat jim výcvikem nebo studiem získání potřebné kvalifikace. Jsou dále povinni vytvářet podmínky, aby osoby se ZP měly možnost co nejširšího a trvalého pracovního uplatnění. Mají rovněž povinnost zlepšovat vybavení pracovišť, aby tyto osoby mohly dosahovat pokud možno stejných pracovních výsledků jako ostatní zaměstnanci a aby jim byla práce co nejvíce usnadněna. Zvláštní pracovní podmínky zahrnují podmínky pro vyrovnání nerovností, které Vám brání v práci. 

Kvůli Vašemu statusu po Vás zaměstnavatel nemůže vyžadovat identické pracovní výsledky jakých dosahují Vaše kolegyně. Díky zvýšené péči vůči osobám se ZP a aktivní politiky zaměstnanosti by Váš zaměstnavatel měl brát zřetel na omezení, které Vás při práci zpomaluje a měl by Vám poskytnout podmínky, které by Vám práci usnadnily.

Složitější už je domáhat se po zaměstnavateli, aby výše uvedené dodržoval. V případě jakéhokoliv sporu je vždy nejlepší oboustranná domluva. Pokud by situace vyžadovala větší zásah, můžete se obrátit na Státní úřad inspekce práce. Ten je oprávněn kontrolovat u zaměstnavatelů dodržování povinností, které jsou jim stanoveny zákonem. Pokud vyhodnotí, že dochází k nedodržování právních předpisů, snaží se o odstranění zjištěných nedostatků a má možnost ukládat zaměstnavatelům pokuty. Na inspektorát práce se také můžete obrátit s žádostí o radu, poradenství je bezplatné a můžete ho využít osobně, telefonicky nebo prostřednictvím elektronické pošty. Informace o Státním úřadu inspekce práce a Vaše nejbližší kontaktní místo najdete na www.suip.cz.

Pokud Vás zajímá více o statusu osoby zdravotně znevýhodněné, popřípadě o výhodách zaměstnavatele plynoucích ze zaměstnávání osob se ZP, dovolím si Vás odkázat na jeden z předchozích dotazů: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/lekarske-posudky-a-neschopenky-47/n-osoba-zdravotne-1040.html

Vaše Férová nemocnice

30.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS