Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna diagnózy a ukončení pracovního úrazu

Dobrý den, prosim o radu.
Stal se mi úraz v zaměstnání - vykloubení zápěstí. Úraz byl uznán jako pracovní a byl jsem v pracovní neschopnosti. Po 2 měsících neúspěšného léčení jsem byl odeslán k ortopedovi, který mi diagnostikoval karpální tunel a také ho odoperoval. Momentálně jsem v jednání s pracovnim lékařem pro nemoc z povolání. Nyní mi mzdová učetní sdělila, že mi ukončili podpůrčí dobu od zaměstnavatele pro úraz a že mi bude placeno jen nemocenské z OSSZ. Prosim o radu, mají právo ukončit pracovní úraz pro změnu diagnózy, a tím mi odebrat peníze od zaměstnavatele? Nevím, jestli je to běžný postup, mohu se nejak branit? Pracovní neschopnost trvá od vzniku pracovního úrazu (přes 3 měsíce).
Děkuji za odpověď.

Mira

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za opoždění odpovědi, které je způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Přesto věříme, že Vám naše odpověď bude k užitku.

V naší poradně působí pouze právníci, tudíž nejsme schopni posoudit, jestli karpální tulel může být následkem vykloubení zápěstí. 

Při pracovním úrazu přísluší zaměstnanci různé druhy náhrad dne zákoníku práce a jednou z nich je právě náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. Tato náhrada je ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem pracovního úrazu a plnou výší nemocenského.

Pokud se tedy prokáže, že Vaše nemoc je následkem pracovního úrazu či nemoci z povolání, má zaměstnavatel povinnost Vám tutu náhradu za ztrátu na výdělku doplatit i zpětně.

Dále máte od zaměstnavatele nárok na náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění (alespoň za vykloubené zápěstí), které se vyplácí pouze jednorázově po skončení léčení.

Zaměstnavatel se může zprostit povinnosti uhradit zaměstnanci újmu pouze pokud se prokáže, že vznikla tím, že zaměstnanec svým zaviněním porušil právní nebo jiné předpisy a pokyny k zajištění bezpečnosti i když s nimi byl seznámen nebo pokud byla způsobena v důsledku opilosti nebo zneužití návykových látek poškozeného zaměstnance.

Doporučujeme Vám nemoc dále řešit jako nemoc z povolání, protože tak byste mohl mít i nárok na náhradu za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Pro řešení nemoci z povolání se obraťte na některé ze středisek nemocí z povolání, protože pouze na základě posudku z tohoto centra je možné uznání nemoci z povolání zaměstnavatelem.

Více informací se můžete dočíst na těchto webových stránkách.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice
 

 

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS