Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna místa pobytu při nemocenské a kontroly

Dobrý den, 

ráda bych se jménem klienta naší lékárny zeptala na možnost změny místa pobytu při dočasné pracovní neschopnosti. Již jsme zjistili, že ošetřující lékař má možnost povolit dočasně pracovně neschopnému změnit místo pobytu, ale potřebovali bychom ještě informaci, jestli i při změně pobytu platí čas vycházek. Tudíž, jestli případná "kontrola" přijde i do místa, na které lékař místo pobytu změní.

Děkujeme za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

hned v úvodu nám dovolte odkázat Vás přímo na stránku, kde se dočasnou pracovní neschopností a jejími podmínkami zabýváme. Zde naleznete obecné informace a odpovědi na často kladené otázky.

Jak správně uvádíte, ošetřující lékař může v době dočasné pracovní neschopnosti na žádost pacienta změnit místo pobytu. Pokud změní pouze místo, platí stále stejný čas vycházek, který byl dříve lékařem určen. Na žádost pacienta může lékař změnit i čas (respektive rozsah) vycházek, nicméně nelze žádat o vycházky neomezené. §56/6 zákona o nemocenském pojištění stanovuje maximální rozsah na 6 hodin denně v rozmezí od 7 do 19hod.

Pokud by pacient žádal o změnu místa pobytu v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti (a nadále i v době, kdy vám jako pacientovi náleží započitatelný příjem), musí předem písemně oznámit tuto změnu svému zaměstnavateli (dle §56/3 zákona o nemocenském pojištění).

Lékař změnu pobytu pacienta hlásí na příslušnou správu sociálního zabezpečení, která následně kontroly provádí. Po dobu prvních 14 dní provádí kontroly současně i zaměstnavatel. Kontrola tedy bývá prováděna i po změně adresy pobytu, a to jak náhodně, tak na základě podnětu od ošetřujícího lékaře či zaměstnavatele. Více o kontrolách v době dočasné pracovní neschopnosti naleznete zde.

O změně místa i rozsahu rozhoduje ošetřující lékař na základě zdravotního stavu pacienta. Pokud stanovený léčebný režim změnu nevylučuje, lékař by ji měl povolit.  Pokud byste s rozhodnutím lékaře o nepovolení změny nesouhlasili, vyžádejte si vydání rozhodnutí o nepovolení písemně. Do tří dnů ode dne obdržení rozhodnutí můžete podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.)

Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Většinou se jedná o krajský úřad nebo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Ten odvolání buď zamítne, nebo rozhodnutí zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Podobné dotazy jsme také řešili napříkad zde nebo zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS