Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpětné vystavení pracovní neschopnosti

Dobrý den,

manžel byl jako spolujezdec dne 22.6.2016 účastníkem dopravní nehody, vrtulníkem byl transportován do nemocnice v Ústí nad Labem a hospitalizován do 28.6.2016 s dg. fraktura hrudníku. 23.6. byl operován pro vnitřní krvácení do dutiny hrudní. 28.6. byl převezen z Ústí nad Labem do domácího ošetření. Při příjmu na úrazovém oddělení nahlásil všechny potřebné údaje potřebné k vystavení dokladu pracovní neschopnosti, při převozu mu však tento doklad předán nebyl s odůvodněním, že neschopenka leží na sekretariátu (odjížděl v šest hodin ráno) a bude mu odeslána poštou. Tyto informace jsem nahlásila 29.6. obvodní lékařce. V tentýž den přišel z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem doporučený dopis a v něm dvě propouštěcí zprávy. Odeslala jsem do nemocnice e-mail, odpovědi jsem se nedočkala, za další dva dny přišel další dopis a v něm opět propouštěcí zpráva. Telefonovala jsem na patřičný sekretariát, kde po dlouhém hovoru jsem se dozvěděla informaci, že pracovní neschopnost vystavena nebyla, že jí zpětně vystavit nelze, že pacient už tam neleží a žádné relevantní rady jak to tedy udělat jsem se nedočkala. Poraďte prosím, jak dále tuto situaci řešet. Kdo má povinnost pracovní neschopnost vypsat.

Kateřina

Odpověď:

Dobrý den,

 

v tomto případě měl ošetřující lékař (tzn. ošetřující lékař v menocnici) povinnost rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti Vašeho manžela, jakmile byl přijat k poskytnutí lůžkové péče dle zákona o nemocenském pojištění dle § 57 odst.1b – hospitalizace (odkaz zde). Tuto povinnost lékaři zakládá §61 písm. a (odkaz zde).

Pokud tak neučinil, doporučujeme Vám obrátit se na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení (zde můžete nalézt kontakty), poskytnout jim kopie zpráv o hospitalizaci a úrazu a sdělit, že dočasná pracovní neschopnost nebyla lékařem vystavena i když k tomu byl důvod zakládajíci dočasnou pracovní neschopnost a povinnost lékaře ji vystavit a požádat o zpětné vystavení dočasné pracovní neschopnosti.

Lékař dle zákona může dočasnou pracovní neschopnost stanovit i zpětně, ale pokud  jde o dobu delší než 3 dny je potřeba souhlas Stání správy sociálního zabezpečení (viz zde).

Pravděpodobně Vás Okresní správa sociálního zabezpečení vyzve, abyste šli za současným ošetřujícím lékařem a požádali ho o zpětné vystavení dočasné pracovní neschopnosti. Poté toto zpětné vystavení bude muset Okresní správa sociálního zabezpečení odsouhlasit. Ale doporučovali bychom nejprve příslušnou Správu sociálního zabezpečení kontaktovat a poradit se s nimi, jak dál postupovat. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS