Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpochybnění neschopenky

Dobrý den,

byla jsem 4 týdny v pracovní neschopnosti, jelikož jsem si hodně narazila ruku o policový díl při rovnání spisů. Po ukončení pracovní neschopnosti mě zaměstnavatel posílá na mimořádnou smluvní kontrolu k lékaři, na kterou jsem objednána za měsíc z důvodů, jestli můj úraz mohl být důvodem pracovní neschopnosti. Podotýkám, že bolest i když bez traumatickych změn byla velká, absolvovala jsem i obstřiky, které mi hodně pomohly. RTG ukázal nějaké strukturální změny. Prosím, opravdu zaměstnavatel může zpochybňovat léčení, práci jiného lékaře, nebo vlastně i mě? Mám teď pocit, že jsem si to vymyslela....Jsem rozhořčená. Moc děkuji za odpověď

Alice

Odpověď:

Dobrý den, 
 
dle § 12 odst. 3 a) vyhlášky o pracovnělékařských služnách má Váš zaměstnavatel právo Vás poslat na mimořádnou pracovně lékařskou prohlídku. Nicméně, účelem mimořádné lékařské prohlídky by mělo být zjištění zdravotního stavu zaměstnance v případě důvodného předpokladu, že došlo ke ztrátě či změně zdravotní způsobilosti k práci, nikoliv přezkum důvodnosti pracovní neschopenky. To vyplývá z § 12 vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče. 
 
V případě, že Váš zaměstnavatel nesouhlasí s lékařským posudkem stanovujícím Vaši pracovní neschopnost, má možnost podat návrh na přezkum lékařského posudku dle § 46 a 47 zákona o specifických zdravotních službách. Návrh na přezkum lékařského posudku může podat u poskytovatele tohoto posudku, a to do 10 dnů ode dne, kdy mu byl předán, jinak návrh odloží.
Důležité je, že návrh na přezkum lékařského posudku nemá odkladný účinek, jestliže z jeho závěru vyplývá, že posuzovaná osoba je pro účel, pro nějž byla posuzována, zdravotně nezpůsobilá. To znamená, že Váš lékařský posudek je do doby, než o něm bude rozhodnuto platný a zaměstnavatel se jím musí řídit.
 
V případě, že poskytovatel návrhu na přezkum lékařského posudku vyhoví, zruší lékařský posudek a na základě zjištěných skutečností vydá posudek nový. Pokud poskytovatel nevyhoví návrhu na přezkum lékařského posudku v plném rozsahu, předá spis s návrhem na přezkum příslušnému správnímu orgánu do 10 dnů ode dne doručení návrhu na přezkum.
Tento správní orgán pak do 30 dnů od doručení spisu rozhodne. Tímto rozhodnutím buď návrh zamítne a lékařský posudek potvrdí, nebo návrhu vyhoví a lékařský posudek zruší a případně věc vrátí poskytovateli k vydání nového lékařského posudku. 
 
Nesouhlas zaměstnavatele s lékařským posudkem sám o sobě tedy není důvodem pro mimořádnou lékařskou prohlídku. Pokud by Váš zaměstnavatel na prohlídku naléhal, můžete podat podnět ke kontrole zaměstnavatele u inspektorátu práce. Ten prošetří, zda došlo k porušení právních předpisů v oblasti, na kterou upozorníte, a o výsledku šetření Vás potom bude informovat.
V rámci zachování dobrých pracovních vztahů Vám však doporučujeme nejprve záležitost s Vaším zaměstnavatelem probrat a pokusit se dohodnout.
 
S pozdravem 
Vaše Férová nemocnice

28.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS