Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zamítnutí vydání léku zdravotní pojišťovnou.

Dobrý den,

mám sklerodermii s plicním postižením můj reumatolog zadal na pojišťovně léčbu mycofenolatem pro jeho lepší klinické účinky na agresivní formu plícniho postižení namísto cyklofosfamidu (může zpusobit neplodnost), vzhledem k mému fertilnímu věku a plánovan graviditě.

Toto pojišťovna již několikrát zamítla s tím, že "nevhodnost léku" není kontraindikací. Ráda bych i tak lék doporučený mým lékařem získala. Nebráním se i připadnému hrazení si léku sama, prý to ale není možné. Už nevím na koho se obrátit a jaké kroky podniknout. Není pravda, že mám právo získat lék, který doporučuje můj lékař? Má pojišťovna právo namísto toho indikovat lék, který má tak závažny vedlejší účinek jako je neplodnost? Vlastně vůbec nechápu, že když lék pojišťovna nechce hradit, proč bych ho nemohla plně hradit sama. Jedná se o lék Cellcept 500 na imunosupresi.

Již jsem se několikrát odvolala. Jak je možné, že nevhodnost není kontraidikací, či vhodnější lék s lepšími klinickymi hodnoceními mi je odepíran? Už jsem vážně zoufalá. Včera přislo další zamítnutí. Po skoro měsíci čekáni se můj zdravotní stav zhoršuje.

Děkuji předem za pomoc.

Vero

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem na to že nejsme lékaři, nedokážeme Vám dostatečně odpovědeť na Váš dotaz v části o vohodnosti určitého léčiva. Každopádně ale nerozumíme tomu, proč by Vám mělo být odmítnuto vydaní léku, když si ho jste ocohtna hradit sama. Na této stránce můžete zjistit, že lék je na předpis a není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, ale nevidíme tam žádne omezení, proč by Vám ho nemohli lék vydat, pokud máte recept a jste ochotna si lék hradit sama.

Zkuste opětovně navštívit lékárnu (popřípadě jít do jiné) a požádat o vydání léku na recept. Pokud odmítnou tak zjistěte důvod, který je k nevidání léku vedl a jejich argumentaci nám prosím přepošlete.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS