Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cestovné

Dobrý den, koncem loňského roku byl u mne zjištěn zhoubný lymfom, následovala operace a od 19.12.2013 dojíždím do Prahy na chemoterapie. Byla jsem zařazena do studie, proto ta Praha. Na chemoterapie mne dováží manžel. 7.4. 2014 jsem měla poslední chemoterapii a bude následovat další léčba terapie. Zajímalo by mne,jestli byl nárok náhrady cestovních nákladů i u vyšetření, když byl u žádanek na tato vyšetření psán doprovod. Velmi děkuji za odpověd.

sobolka

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na hrazenou cestu sanitkou vzniká, pokud ošetřující lékař posoudí, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby a hrazenou přepravu předepíše. Pokud Vám vznikl nárok na dopravu sanitkou a ošetřující lékař schválil dopravu osobním automobilem řízeným jinou osobou, máte nárok na náhradu cestovních náklad ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadované zdravotní služby poskytnout.

Doporučujeme Vám se tedy poradit s Vašim ošetřujícím lékařem, který Vám danou léčbu předepsal. Je jen na jeho uvážení, zda Vám předepíše hrazenou cestu a povolí dopravu osobním automobilem.

Konkrétní vyúčtování cestovních nákladů provádí zdravotní pojišťovna na základě formuláře, který jí vyplněný zašlete. Pokud máte více dotazů, můžete se zeptat přímo Vaší zdravotní pojišťovny.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS