Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dárcovství orgánů

Dobrý den, chci darovat orgány - vše, co mám v těle a někomu tím pomůžu. Pokud bych tím teď zachránil i život, tak mu je chci darovat v nejbližší době. Prosím o normální odpověď, ne odpověď s dotazníky.


Odpověď:

Dobrý den,

dle české legislativy (konkrétně transplantačního zákona) své orgány darovat můžete darovat za života, po smrti se u každého předpokládá, že s darováním souhlasí, pokud tedy za života nevyslovil v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem orgánů svůj nesouhlas.   

Za života dárce lze darovat jen párové orgány nebo obnovitelné tkáně a to výhradně v zájmu léčebného přínosu pro příjemce (bezúplatně), pokud není k dispozici vhodná tkáň nebo orgán od zemřelého dárce nebo neexistuje jiná léčebná metoda a dárce musí vyslovit svobodný, informovaný a konkrétní souhlas. Ani za splnění těchto podmínek není jisté, že dárce může darovat svoje orgány, protože existují některé případy, kdy nelze odběr od živého dárce provést. Tyto případy si můžete přečíst zde.

Toto dárcovství je možné ve prospěch osoby blízké, a to s informovaným souhlasem. Cizí osobě je možné také darovat, ale proces před darováním je složitější. Tento dárce musí písemně projevit vůli darovat svůj orgán nebo tkáň určité osobě, podpis na této listině musí být úředně ověřený. Dále toto dárcovství musí být schváleno etickou komisí. Odběr orgánu dárce je vždy jen ve prospěch osoby, kterou určil ve svém projevu vůle darovat. 

Pokud chcete darovat orgány za života, tak se můžete zkusit obrátit na některé z transplantačních center - zde můžete najít seznam a mapu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

2.12.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS