Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dlouhodobá pracovní neschopnost - chata a dovolená u zaměstanavatele

Dobrý den.
Jsem dlouhodobě v pracovní neschopnosti (cca 7 měsíců) a podle doktorky to vypadá, že ještě dlouho budu.
Proto bych se rád zeptal na 3 věci:

1. zvažuji, že bych se trvale přestěhoval na chatu. Bohužel chata nemá ani číslo popisné ani evidenční (je to černá stavba), ale je ve středu vesnice v zástavbě rodinných domů. Je možné místo pobytu v době nemoci tedy přepsat na tuto chatu nebo by musela mít alespoň evidenční číslo?

2. u zaměstnavatele budu mít ke konci roku cca 40 dnů nevybrané dovolené. Pokud budu stále v pracovní neschopnosti minimálně polovina této dovolené mi propadne (zaměstnavatel dovolenou neproplácí) je nějaká možnost jak o dovolenou nepřijít?

3. Se zaměstnavatelem jsme předběžně dohodnut, že po skončení pracovní neschopnosti ukončíme pracovní poměr dohodou. Kdybych to udělal již teď co přesně by se stalo s "nemocenskou" a nevybranou dovolenou?

Děkuji

Anonym

Odpověď:

Dobrý den,

1) Doporučujeme Vám se obrátit na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení, kde Vám poskytnou informace o změně místa pobytu při pracovní neschopnosti. Můžeme Vám také poskytnout telefonní číslo na linku České správy sociálního zabezpečení ve věcech nemocenského pojištění: 840 406 040. Více informací naleznete zde. Změnit Vaše místo pobytu při pracovní neschopnosti můžete pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře, můžete se tedy také poradit s ním.

2) Pokud  budete v pracovní neschopnosti až do konce roku 2013, dovolená se Vám převádí do roku následujícího a musíte ji vyčerpat do konce roku 2014. Jestliže byste byl v pracovní neschopnosti až do konce roku 2014 zaměstnavatel Vám určí dovolenou až po skončení pracovní neschopnosti.

3) Pracovního poměr v pracovní neschopnosti nemůže ukončit zaměstnavatel výpovědí. Vy výpověď podat můžete nebo lze pracovní poměr rozvázat dohodou (více zde). Vyplácení dávek nemocenského pojištění by mělo zůstat nezměněno i po ukončení pracovního poměru. Pokud dočasná pracovní neschopnost začala před ukončením pracovního poměru a pokračuje po jejím uončení, dávky budou vypláceny dále. Nárok na dovolenou by Vám však po ukončení pracovního poměru zanikl.

Vaše Férová nemocnice

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS