Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dlouhodobé bezvědomí

dobrý den, potřebovala bych poradit v nastalé situaci. před krátkou obou mého otce postihl infarkt a v sledu navazujících událostí byl převez do nemocnice již v bezvědomí, tedy nemohl udělit souhlas s hospitalizací. Od této doby bezvědomí trvá (nebyla prokázána žádná mozková aktivita a jeho stav přetrvává). Názory lékařů se příliš nerůzní a již jsme smířeni, že se situace nezlepší. Otázkou je věc administrativní... moje maminka bude ustanovena opatrovníkem, který udělí souhlas s hospitalizací. Jakým způsobem v této situace zjistit, zda je třeba udržovat například jeho závazky vůči finančním institucím? Bude možné nakládat s jeho bankovním účtem, pro plnění jeho povinností?

Alf

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že se musíte potýkat s takovou situací. Váš dotaz spadá mimo téma naší poradny, nicméně se Vám pokusíme odpovědět co nejlépe.

Soud ustanoví jednoho nebo více opatrovníků přičemž může být určen zvláštní opatrovník pro správu opatrovancova jmění. Předpokládám, že vaše maminka bude jediným opatrovníkem. V takovém případě bude spravovat jmění a závazky ona s tím, že do dvou měsíců od ustanovení doručí soupis manželova jmění a závazků, potom jednou ročně, vždy k 30. červnu podá vyúčtování soudu a opatrovanci. Opatrovník musí jednat v souladu s opatrovancovou vůlí a v jeho nejlepším zájmu. V budoucnu chystáme web reformaopatrovnictvi.cz, který zatím není funkční, ale bude brzy spuštěn, problematice se bude věnovat.

Ve vašem případě by bylo vhodné uvažovat o variantě ustanovení opatrovníka i bez omezení svéprávnosti, podle §469 občanského zákoníku, neboť omezování na svéprávnosti v situaci vašeho otce není potřeba uvažovat o omezen í svéprávnosti (které člověka může chránit před uzavíráním nevýhodných smluv). K tématu oprávnění opatrovníka a jeho povinností jsme vydali i analýzu opatrovnictví - blíže na straně 37 této publikace.

Přejeme vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

17.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS