Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Do kdy se vyplácí renta

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď ohledně výpočtu renty.
Chci se ještě zeptat, jak dlouho mně bude renta vyplácena? Má na vyplácení renty vliv, možné odebrání inviladního důchodu?
Když přijmu práci, která bude méně placena než ta, kdy se mně stal pracovní úraz, bude mně rozdíl mzdy doplácen? Děkuji za odpověď.

Kolouch

Odpověď:

Dobrý den,

náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (neboli renta) přísluší zaměstnanci nejdéle do konce kalendářního měsíce, v němž dovršil věk 65 let nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění.

Vliv odebrání invalidního důchodu by byl takový, že by se pak již jeho výše nepřipočítávala k minimální mzdě (pokud jste veden jako uchazeč o zaměstnání na ÚP) nebo průměrnému výdělku (pokud byste byl zaměstnán), které slouží pro výpočet rozdílu. Tedy peníze byste dostával stále stejné, pouze bývalý zaměstnavatel by platil víc (platil by i to, co Vám do té doby bylo vypláceno státem jako invalidní důchod).

Pokud přijmete hůře placenou práci, rozdíl mzdy Vám vyplácen bude (vždy však s připočtením invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu - což pro Vás znamená vždy stejný výsledek, kdy Vám bude Váš plat dorovnán do výše průměrného výdělku před pracovním úrazem, bude se však lišit, jakou měrou se na dorovnání bude podílet stát a jakou bývalý zaměstnavatel).

Vaše Férová nemocnice

5.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS