Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Horníci - odpracované roky

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda existuje u horníka, ochrana před úřadem práce. 
Dotyčný má odpracováno více jak 4800 směn, je mu přiznána nemoc z povolání Uhlokopská pneumokonióza prostá s typickými rtg znaky. 
Momentálně je v evidenci na úřadu práce, kde je neustále povinen co dva měsíce dokládat min. 2 firmy, které oslovuje. Žádná z firem jej pro jeho zdravotní omezení není ochotná zaměstnat.


Dotaz proto zní, může se proti tomuto jednání ze strany úřadu práce ze zákona nějak bránit? Jedná se především o to, aby nemusel neustále dokládat oslovované firmy.

Moc děkuji za Vaši odpověď a radu.

Moncicak

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chce být dotyčný evidován na úřadu práce, musí plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání. Například poskytovat součinnost při zprostředkovávání zaměstnání. Mimo to mu však zákon o zaměstnanosti udává i práva, kterých se může domáhat. Více o právech a povinnostech uchazeče zde.

Mimo jiné má i právo na zprostředkování vhodného zaměstnání nebo třeba na zvýšenou péči při zprostředkovávání zaměstnání, pokud ji potřebuje. Pokud tedy vzhledem ke svému zdravotnímu stavu je pro uchazeče obtížné nají si nové vhodné zaměstnání, měl by to ÚP reflektovat v postupech vůči takovému uchazeči.

Doporučuji Vám se tedy domluvit s Vaší pobočkou ÚP, o úpravě postupů v režimu uchazeče o zaměstnání, tak aby reflektoval zdravotní stav Vámi uvedeného uchazeče.

Nicméně, pokud hledáte nějakou speciální úpravu, která by specifikovala postup ÚP vůči horníkům, pak bohužel taková právní úprava neexistuje.

Současná právní úprava žádným způsobem nereflektuje počet odpracovaných hodin či směn uchazečů o zaměstnání. Jak jsme již uvedli, jediné zvýhodnění plyne z vážného zdravotního omezení, které musí být doloženo potvrzením od lékaře. Pokud se tedy skutečně domníváte, že je zmíněný uchazeč o zaměstnání znevýhodněn, doporučejeme navštívit ošetřujícího lékaře s žádostí o napsání adekvátního posudku o zdravotní nezpůsobilosti, který následně předáte příslušnému úřadu práce.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

20.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS