Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod a pracovní úřad

Dobrý den.
Byl mi přiznán invalidní důchod prvního stupně. Chtěla bych se zeptat zda nadále musím být hlášená na pracovním úřadu? Pokud bych ukončila hledání práce přes pracovní úřad musím si platit zdravotní a sociální pojištění? A další jestli musím nahlásit na zdravotní pojišťovnu přiznání důchodu? Děkuju za odpověď.

Simi

Odpověď:

Dobrý den,

pokud pobíráte invalidní důchod prvního stupně, na úřadu práce evidována být můžete. Není to možné pouze u invalidního důchodu třetího stupně, kde se nepředpokládá žádná pracovní schopnost. Evidence na úřadu práce ale není Vaší povinností, pouze možností, z které Vám plynnou určité výhody, ale také určité povinnosti.

Zdravotní pojištění platí za osobu v invalidním důchodu kteréhokoliv stupně stát (pokud nepracuje), zdravotní pojištění za Vás tedy bude zaplaceno ať už budete na úřadu práce či nikoliv. 

Sociální pojištění se skládá z důchodového a nemocenského pojištění a z příspěvku na podporu nezaměstnanosti. Placení nemocenského pojištění a příspěvku nezaměstnanosti se týká pouze zaměstnaných osob, není tedy pro Vás rozdíl mezi tím, jestli budete na úřadu práce či nikoliv. Sociální pojištění Vám  při pobírání invalidního důchodu hrazeno není, pokud byste byla hlášena na úřadu práce není sociální pojištění také placeno, ale tato doba se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (např. pro nárok na starobní důchod).

Pokud byste měla další dotazy ohledně sociálního pojištění, můžete se obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení. Telefonní číslo na call centrum České správy socálního zabezpečení ve věcech důchodového pojištění je 257 062 860.

Co se týče oznamování zdravotní pojišťovně je pojištěnec povinen oznámit všechny skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné. Přiznání invalidního důchodu je takovouto skutečností a proto máte povinnost Vaší zdravotní pojišťovně přiznání invalidního důchodu oznámit. 

Vaše Férová nemocnice

 

5.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS