Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kompetence praktického lékaře

Dobrý den,
mám dotaz. Praktická lékařka mne odeslala na ultrazvukové vyšetření břicha. Z vyšetření vyplynulo, cituji: "Játra jsou lehce nadhraniční velikosti - v MC čáře vel. 15 cm, v pravém jaterním laloku patrné hyperechogenní ostře ohraničené ložisko lehce nehomogenní struktury vel. 95x64mm - vzhledem imponuje jako hemangiom, vzhledem k velikosti však nelze vyloučit jinou expanzi."
Závěr: Objemné ložisko v pravém jaterním laloku - obraz odpovídá hmangiomu, vzhledem k velikosti nelze vyloučit ani maligitu. Nutné doplnit 3 fázové počítačové tomografie (CT) jater, event. Magnetickou rezonanci jater." konec citace.
Lékařka mne odeslala na vyšetření CT. Na můj dotaz, zda je možno absolvovat magnetickou rezonanci mi odpověděla, že vyšetření magnetickou rezonancí je příliš drahé a není v její kompetenci toto vyšetření předepisovat. Zajímalo by mne, zda je v kompetenci praktického lékaře s dlouholetou praxí předepisovat vyšetření za použití magnetické rezonance. Jsem matkou 3 dětí do 15 let.
Děkuji Vám za brzkou odpověď. Přeji příjemný den

broumovanka

Odpověď:

Dobrý den,

praktický lékař má možnost vydat doporučení k vyšetření magnetickou rezonancí. Není zde žádný právní důvod, proč by to nemohl udělat. Proto bychom Vám doporučili pokusit se ještě jednou dohodnout s Vaší lékařkou. V případě, že by vaše lékařka ani po domluvě svůj postup nezměnila, můžete si na její postup stěžovat. Více o stížnostech včetně vzoru najdete zde. Další možností, jak věc řešit, je změna lékaře - jednou za 3 měsíce máte možnost Vašeho praktického lékaře změnit. Případně můžete informovat o situaci Vaší zdravotní pojišťovnu a požádat ji o pomoc a radu, jak postupovat dál, s otákou, jaký lékař může toto vyšetření předepsat.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS