Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola okresní správy sociálního zabezpečení

Dobrý den,

jsem dlouhodobě nemocen již 6 měsíců a měl jsem již 3 x kontrolu režimu dočasné pracovní neschopnosti, vždy bylo vše v pořádku. Je mi to ale divné, protože celostátně podle statistik je zkontrolováno 10 procent marodů a já opakovaně. Není to již šikana?

Lze se nějak bránit? Vím, že OSSZ má právo kontrolovat, ale opakovaně, když nebylo nic porušeno? Bydlím v panelovém domě a občas musím do sklepa - je sklep považován za součást bytu, který máme v osobním vlastnictví? Může kontrola chodit po 20 hodině večerní? Někde jsem četl, že mohou chodit jen od 8 h do 20 h.

Jsem po operaci nohy a beru tišící léky na nervy a na bolest. Prostě mám od doktora napsány léky na bolest a na spaní, beru je i přes den. Sousedi shora i zespoda dělají střídavě v noci a přes den kravál, tak abych se vyspal a na bolesti, tak beru léky ve dne v noci. Ovšem bojím se, abych nezaspal kontrolu, a jsem z toho už celý vynervovaný. Někde jsem četl názor, že pokud nemocný bere tišící léky a zaspí tudíž kontrolu, že je to omluvitelné. Jaké prášky by člověk musel brát, aby byl případně omluven z toho, že spal? Pročetl jsem si všechny dotazy nemocných a vaše odpovědi, ale na toto jsem odpověď nenašel.

Moc děkuji.

Vrba

Odpověď:

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a pokusíme se Vám co nejúplněji odpovědět.

Zákon režim kontrol dočasné pracovní neschopnosti upravuje velmi obecně. Platí, že orgán okresní správy sociálního zabezpečení kontroly provádí jak na základě podnětu zaměstnance nebo lékaře, ale i ze své iniciativy. Důvodů pro častou kontrolu tak může být mnoho, například pocit lékaře, že je taková kontrola nutná. Samozřejmě se můžete informovat například právě na okresní správě sociálního zabezpečení, zdali by Vám nesdělili, proč jste podle Vašeho názoru nadměrně kontrolován i přes trvající kladné výsledky kontrol. Samozřejmě je i můžete požádat, že vzhledem k Vašemu stavu je přílišná frekvence návštěv spíše škodlivá pro Vaše léčení.

Bohužel se ale jinak kontroly provádějí pravidelně během celého týdne, případně i o víkendu nebo svátcích a zákonem není nijak stanovený čas, ve kterém může ke kontrole dojít. Kontrola tak může přijít prakticky kdykoli, i když všeobecně je přijímáno, že v době od 22 hod do 6 hod je noční klid a kontroly by představovaly spíše rušení klidu a léčebného režimu práce neschopného. Můžete se opět pokusit informovat na okresní správě sociálního zabezpečení, jaký je režim.

Pokud se domníváte, že časté kontroly dosahují takové intenzity, že dokonce ohrožují Vaši léčbu či Vás jinak svou četností nadměrně obtěžují,  můžete zkusit podat stížnost na Českou správu sociálního zabezpečení na chování pracovníků okresní správy sociálního zabezpečení (dále jen OSSZ).

Co se sklepa týče, domníváme se, že záleží na povaze Vašeho zdravotního stavu spíše než na povaze sklepa. Obecně by sklep měl být podle našeho názoru součástí Vašeho bytu. Pokud jste ale podle Vašich vlastních slov po operaci nohy, je pravděpodobné, že jakékoliv zbytečné namáhání, tj. i chození do sklepa, může být považováno jako nedodržování režimu dočasně pracovně neschopného.

Domníváme se, že pokud zaspíte kontrolu z důvodu spánku s léky na spaní, nemělo by Vám to být k tíži, pokud to se včas řádně omluvíte. Pokud Vám léky předepsal Váš lékař, nezáleží už podle nás na jejich označení, ale pouze na skutečnosti, že se jedná o léky na spaní. Pokud tedy zaspíte kontrolu proto, že jste spal pod vlivem léků, které Vám lékař sám předepsal, domníváme se, že jde o omluvitelný důvod. Bylo by dobré informovat OSSZ o užívaných léčích na spaní a o tom, že se na vás díky jejich vlivu nemusí dozvonit.

Vaše Férová nemocnice.

1.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS