Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola pracovní neschopnosti u prakticky neslyšících

Dobrý den,
jsem prakticky neslyšíci, v případě kontroly kdy nejsem přímo v místnosti, kde je umístěn signalizační světelný zvonek nemusím reagovat na příchozí kontrolu.
Většinou pozoruji zda někdo nejde.
V případě chřipky to není zrovna ideální řešení.
Přeji vše hezké a předem děkuji za Vaši odpověď.

HANA

Odpověď:

Dobrý den,

§ 64 zákona o nemocenském pojištění předkládá celkem široké požadavky na to co musí nemocný učinit v době své pracovní neschopnosti, měl by poskytnout nezbytnou součinnost k provedení kontroly a zejména označit potřebnými údaji místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, nicméně zákon nestanoví povinnost mít funkční zvonek, ale pouze povinnost poskytnout součinnost, kterou lze naplnit i jinými způsoby.

V prvních čtrnácti dnech Vaši dočasné pracovní neschopnosti, může kontrolu provádět Váš zaměstnavatel, sdělte mu proto, jiný vhodný způsob, jak Vás kontaktovat, pokud nebudete reagovat na zvonek. Od patnáctého dne Vaší dočasné pracovní neschopnosti kontrolu provádí Okresní správa sociálního zabezpečení (dále OSSZ), pokud Vám Vaše postižení dovoluje reagovat na mobilní telefon, doporučujeme sdělit OSSZ Vaše telefonní číslo. Sdělení telefonního čísla může zajistit váš ošetřující lékař, který je s OSSZ v kontaktu, pokud by tento způsob řešení nebyl, vhodný obraťte se přímo na OSSZ s dotazem na vhodný postup řešení Vaší situace - kontakt naleznete zde.

OSSZ se řídí správním řádem, který v § 4 stanoví povinnost správních orgánů chovat se vůči dotčeným osobám zdvořile a Váš dotaz by tedy měl být potíží zodpovězen.

Vaše Férová nemocnice

20.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS