Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař odmítl dát razítko na propustku

Dobrý den,

byla jsem objednána na specielní vyšetření do místa vzdálenému mému pracovišti 150 km. Na toto vyšetření jsem se dostvila přesně dle zápisu zdravotní sestry na Průkazce o zdravotní péči. Po hodinovém čekání po určeném času jsem začala řešit v centrální kartotéce, proč není přítomen lékař v ordinaci. Při pohledu do jejich počítače se zjistilo, že sestra pochybila a uvedla datum o den dříve, než jsem byla objednána. Odmítli mě vzít v jiné ordinaci se zdůvodněním, že mají mnoho pacientů. Ale oni mi odmítli dát na Propustku pro zaměstnavatele i razítko se slovy, že pokud nebyl proveden výkon, nemohu dostat razítko, že by z toho sestra měla velký problém, pokud by se na to přišlo. Otázka: byl postup sestry v jiné ordinaci stejného charakteru správný? Může být skutečně postižena za otisk razítka v tomto případě? Navíc šlo o jejich jasné pochybení, neboť dle záznamu identifikovali sestru, která se omylu dopustila.Jak mám prokázat zaměstnavateli, že jsem celý den využila na odborné vyšetření?

Děkuji

Babi

Odpověď:

Dobrý den,

Jako zaměstnankyně jste povinna prokázat svému zaměstnavateli překážku v práci na Vaší straně. Ke splnění této povinnosti jsou Vám právnické a fyzické osoby povinny poskytnout potřebnou součinnost dle § 206 odst. 2 zákoníku práce.

Jelikož jste byla objednaná k lékaři a není Vaše chyba, že Vás tento lékař nemohl vyšetřit, nemůže jít taková skutečnost Vám k tíži. Tím, že Vám odmítli vydat jakoukoli formu potvrzení, porušili lékařští pracovníci povinnost součinnosti k prokázání překážky v práci.

Doporučujeme, abyste si vyžádala zpětně potvrzení od svého lékaře na základě mylně uvedeného data, což můžete doložit evidencí, ze které se zjistilo, že Vám sestra napsala špatné datum.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS