Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Migrace a pojištění

Dobrý den, potřebuji radu ohledně ukončení zdravotního pojištění v Česku. Zhruba před rokem jsem se i s dětmi odstěhovala do Francie za přítelem. V Česku jsem vedena na zdrav. pojišťovně - péče o dítě do 7 let, tudíž pojištění neplatím. Když jsem odjížděla, ještě jsem netušila, na jak dlouho se stěhuji a zda tu zůstanu. Nyní jsem zde rok, nepracuji, jelikož žiji na malé vesnici a jsem bez vozidla, jsem témeř rok registrovaná na zdejším pracovním úřadě, ale bez pobírání financí. Peníze dostávám přídavky na děti z místního soc. odboru. Bohužel stále se mi nedaří zde dostat soc. číslo, jelikož nemám ukončené zdrav. pojištění v Česku a zde nepracuji (to bych ho dostala hned automaticky) a problém je, že v Česku mi zase pojištění neukončí, pokud nemám pojištění zde. Prosím, můžete mi poradit, jak mám dále postupovat? Děkuji moc předem, hezký den.

vcelka

Odpověď:

Dobrý den,

nemůžeme se bohužel vyjádřit k požadavkům francouzského právního řádu, nicméně z pohledu českého práva by měl být postup změny zdravotního pojištění při přestěhování do jiného státu EU následující.

Zákon o zdravotním pojištění rozlišuje dvě situace:

1. Dlouhodobý pobyt v cizině

V případě, že se jedná o dlouhodobý pobyt v cizině, nemá osoba se zdravotním pojištěním povinnost platit si pojistné (či případně mít ho hrazené státem), pokud

  • je již pojištěna v cizině (komerčním zdravotním pojištěním),
  • oznámila tyto skutečnosti své české zdravotní pojišťovně, a přitom
  • má pojištěnec stále trvalý pobyt v ČR.

V takovém připadě je nutné doložit při návratu zdravotní pojišťovně potvrzení o délce trvání zdravotního pojištění v cizině, jinak by česká pojišťovna vymáhala pojistné za dobu, kdy zdravotní pojištění v cizině netrvalo.

2. Změna trvalého pobytu a zánik českého zdravotního pojištění

Při změně trvalého pobytu mimo území ČR zaniká povinnost mít zdravotní pojištění. O provedení změny pobytu musí pojištěnec informovat svoji zdravotní pojišťovnu, a to do 30 dní od provedení změny. V případě, kdy je zdravotní pojištění v ČR ukončeno, by pak nemělo nic bránit zřízení zdravotního pojištění v jiném státě. Legislativa EU totiž vyžaduje, aby každá osoba podléhala zdravotnímu pojištění "ze zákona" pouze v jediném členském státě.

V každém případě Vám doporučujeme obrátit se přímo na Vaši zdravotní pojišťovnu nebo oblastní správu sociálního zabezpečení. Ohledně řešení podle francouzského práva Vám doporučujeme obrátit se na francouzské úřady. Můžete se zkusit obrátit i na francozské infocentrum ohledně přeshraniční zdravotní péče.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

27.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS