Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada škody

Dobrý den.
Potřebuji poradit ohledně odškodného. Po odchodu z nemocničního zařízení jsem si zlámal na zledovatělém schodišti nohu. Jsem ve stavu marodném. Nemám pojistku. Marození mne připravilo o peníze, mám finanční vydání za poplatky, doplatky léků a za rozbité brýle, musel jsem pořídit adaptér na WC, jinak se neposadím na mísu pro bolest.

nemám

Odpověď:

Dobrý den,

odpovědnost za škodu se řídí ustanoveními občanského zákoníku. Subjekt odpovídá za škodu, která byla způsobena porušením právní povinnosti, ale neodpovídá ten, kdo prokáže, že škodu nezavinil. Jestli nemocnice nese odpovědnost za škodu za váš úraz tedy záleží na tom, jestli měla povinnost udržovat schodiště schůdné a tuto povinnost nedodržela. I v takovém případě je však možné, že se odpovědnosti zprostí, když prokáže, že se voda dostala na schody v důsledku nehody a nemocnice učinila k odstranění ledovky opatření.

Byla-li škoda způsobena také zaviněním poškozeného, nese škodu poměrně; byla-li škoda způsobena výlučně jeho zaviněním, nese ji sám. Při škodě na zdraví se jednorázově odškodňují bolesti poškozeného a ztížení jeho společenského uplatnění. Ztráta na výdělku, k níž došlo při škodě na zdraví, se hradí peněžitým důchodem. Při škodě na zdraví se hradí též účelné náklady spojené s léčením.

Náhradu škody můžete žádat po nemocnici mimosoudně, nebude-li situace vyřešena k vaší spokojenosti, pak prostřednictvím soudu.

Před jednáním doporučujeme poradit se s právníkem, kterého si můžete vyhledat zde nebo na stránkách České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS